Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Internet šalje TV u penziju?
20.06.2011. 12:00
Izvor: Mondo
Internet šalje TV u penziju?
Prema novim istraživanjima, televizija ustupa značaj internetu. Mladi Amerikanci sve više se obaveštavaju preko interneta, posebno platformi za video snimke. Televizijske kuće strepe od smanjivanja prihoda od reklama.
Najnoviji izveštaj kompanije za istraživanje medija i javnog mnjenja Nilsen može da izazove pometnju među televizijskim stanicama. Američka publika, posebno mlađa, sve više naginje internetu, dok televiziju ostavlja u zapećku. Ta aktivnost je posebno prisutna među ljudima uzrasta između 18 i 34 godina.
Gledanost televizije je u američkim domaćinstvima opala za 0,2 odsto, dok je za isti procenat porasla popularnost gledanja videa na internet platformama, kao što je YouTube. Time se nastavlja višegodišnja tendencija jačanja interneta u odnosu na tradicionalne medije. Ipak, prema rezultata Nilsena, 91 odsto američkih domaćinstva i dalje plaća televizijsku pretplatu - taj procenat je stabilan, piše "Dojče vele".
Direktor američke produkcijske kuće Media Storm, Brajan Storm, 2010. godine je izjavio da "ako vas nema na YouTube to je kao i da ne postojite". Iako njegova firma tek povremeno proizvodi sadržaj za televiziju, glavno težište njegove delatnosti je zapravo internet.
Potrebu da se obezbedi prisustvo na mreži su shvatile i televizijske korporacije, koje svoje sadržaje takođe predstavljaju na internet platformama. Međutim, njihov cilj svakako nije bio zamena televizijskog programa zarad onlajn gledanja, već više upućivanje na ono što mogu pratiti na svojim malim ekranima. Nada televizijskih stanica jeste da se dopre do nove publike, da se usmere na "stare dobre mediji", ali i da se istovremeno zadrže prihodi od reklama.
Iako nalazi kompanije Nilsen upućuju na činjenicu da upravo buduće generacije konzumenata informativnih i zabavnih programa prelaze sa televizora na računar, glavni istraživač medijskog konglomerata "Tajm vornera", Džek Vakšlag nije zabrinut. "Pad gledanja televizije je kod okorelih gledalaca internet sadržaja, njih je malo i mi ne smatramo da je to destruktivno za nas“, kaže Vakšlag i dodaje da postavljanje videa na više platformi je ispravan postupak koji će održati korporacije.
"Više ne gledamo na to koliko materijala stvorimo, već koliko je kvalitetno to što mi snimimo“, kaže Brajan Storm iz produkcijske kuće "Medija Storm". Mnoge televizijske stanice već uveliko koriste takozvani "lajv striming" preko koje korisnici interneta mogu preko svojih računara da prate programe.
Međutim, popularnost internet stranica kao što je YouTube upućuju na jedan novi trend. Gledaoci više ne žele da im se program servira i uređuje, već žele da imaju moć kojom će korisnici sami da određuju šta će da gledaju. Polako se stvara autonomija konzumenta, koji je probirljiv i sam će izabrati koju će emisiju ili prilog da gleda. Osim sadržaja, oni određuju i kada će gledati ono što ih interesuju.
Televizijske stanice se prilagođavaju novom trendu, te svoje sadržaje postavljaju na svojim internet prezentacijama. Međutim, i dalje je na njima da odrede svoje prioritete za buduće publike, to jest u kojoj formi će se sadržaj dostavljati potrošačima. Jedino ostaje otvoreno pitanje reklama, i to kako će sponzori uspeti da se pozicioniraju u novom dobu, a da se funkcija reklama ne umanji.