Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Australija: brz internet u celoj zemlji
24.06.2011. 12:00
Izvor: B92
Australija: brz internet u celoj zemlji
Australija ima oko 60 posto domaćinstava sa širokopojasnim internetom. Ipak vlada ove zemlje ne smatra da je to dovoljno, i radi na ostvarenju plana o uvođenju brzog interneta širom Australije.
Dve najveće telekomunikacije kompanije, Optus i Telstra, pridružile su se vladi u ostvarivanju projekta vrednog 36 milijardi dolara koji bi omogućio internet brzine 100 megabita u sekundi u 93 posto domaćinstava.
Projekat bi trebalo da bude sproveden do 2017. godine, a vlada očekuje da će on doprineti transformaciji australijske ekonomije.
U okviru postignutog dogovora, pomenute kompanije će sve svoje korisnike preusmeriti na kompaniju u državnom vlasništvu NBNC (National Broadband Network Company), kojoj će predati na korišćenje i svoju infrastrukturu.
Telstri će za uzvrat će biti isplaćeno 11 milijardi dolara, dok će njen najveći rival, kompanija Optus, dobiti 800 miliona dolara.
Direktor Optusa, Pol O'Saliven, rekao je da će najveću korist od ovoga imati korisnici u Australiji.
Dogovor mora da odobri i australijsko telo zaduženo za regulaciju konkurencije na tržištu, ali i akcionari Telstre, a vlada se nada da će na ovaj način poboljšati konkurentnost na polju telekomunikacija, jer Telstra više neće imati monopol.
Konačno postignutom dogovoru prethodilo je dve godine pregovaranja, prenosi agencija AFP.