Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Google pokreće "oflajn" verzije servisa
05.09.2011. 12:00
Izvor: Mondo
Google pokreće "oflajn" verzije servisa
Korisnicima veb aplikacija kompanije Google uskoro će biti omogućen oflajn pristup za Gmail, Google Calendar i Google Docs u situacijama kada nije moguće ostvariti Internet konekciju.
Pristup tim servisima će se ostvarivati putem aplikacija na HTML5, koje za sada mogu da rade samo u pretraživaču Chrome kompanije Google, ali se u budućnosti planira da podržavaju i druge brauzere.
Aplikacija za pristup na Gmail već se pojavila u prodavnicama Chrome Web Store, dok aplikacije za Calendar i Docs treba da izađu ovih dana, objavljeno je na blogu kompanije Google.
Aplikacija Gmail omogućava čitanje pošte, rad sa spiskom mejlova i odgovaranja na poštu, s tim što će odgovori biti poslati nakon što se korisnik ponovo priključi na Internet.
Uz pomoć aplikacije Google Docs za sada je samo moguće pregledati dokumente, dok će funkcija uređivanja biti dodata kasnije, objavljeno je na sajtu Lenta.ru.
Kod aplikacija Gmail i Google Calendar biće predviđena mogućnost prebacivanja između oflajn i onlajn režima.
Google servisi i ranije su pružali mogućnost rada u oflajn režimu, ali nije bila realizovana preko aplikacija na HTML5, već preko ekstenzije Gears čiju je razradu Google obustavio u februaru 2010.