Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Škotska traži svoj internet domen
26.09.2011. 12:00
Izvor: B92
Škotska traži svoj internet domen
kotska vlada zatražila je od Eda Vejzija, ministra za komunikacije u vladi Velike Britanije, da podrži njen zahtev za dobijanje posebnog internet domena .scot.
U zahtevu škotske vlade se traži i da britanska vlada podrži kompaniju DotScot Registry (DSR), koja bi u budućnosti bila registar domena za kompanije i pojedince iz Škotske.
Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), međunarodno telo koje se stara o domenima najvišeg nivoa koje ima svaka zemlja, objavila je sredinom godine da će od 12. januara iduće godine početi da prima zahteve za nove domene najvišeg nivoa.
Zahtevi će se primati u periodu od tri meseca, a očekuje se na desetine zahteva za novim imenima domena, kao što su .nyc, .london, .berlin ili .cymru (Cymru je naziv za Vels na velškom).
Aleks Nil, sekretar za infrastrukturu i kapitalne investicije u vladi Škotske izjavio je da škotska vlada podržava formiranje domena .scot zbog velikog interesovanja svih kompanija i pojedinaca koji žele da iskažu svoj identitet i na internetu.