Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Jeftinija onlajn kupovina za proizvode do 70 evra
07.10.2011. 12:00
Izvor: Blic
Jeftinija onlajn kupovina za proizvode do 70 evra
Jeftina tehnika, knjige, odeća, sitni kućni aparati i dečje igračke proizvodi su koje građani Srbije preko interneta najviše naručuju iz inostranstva. Nekad je onlajn kupovina jedina opcija, jer željeni artikal i ne može da se kupi na našem tržištu. Potez Vlade da podigne granicu za uvoz robe bez carine sa 25 na 70 evra verovatno će uticati na građane da više pazare preko interneta.
Većina proizvoda koji se poručuju iz inostranstva košta oko 50 evra, a sada će moći da se nabave oslobođeni carine, oko 20 odsto jeftinije. Prilikom slanja, u paketu je priložen i račun, pa ako je proizvod koštao manje od 70 evra, na njega neće morati da bude plaćena carina, piše "24 sata".
Kad je reč o sigurnosti onlajn kupovine, Igor Radinović, direktor internet prodavnice „NonStopŠop”, uveren je da nema razloga za brigu.
- Onlajn kupovina je sigurna ako se to radi na poznatim sajtovima, kao što je recimo Amazon, ili na oficijelnim sajtovima firmi. Plaćanja se obavljaju namenskim platnim karticama koje mogu da se izvade u većini banaka. Kod nas je, na primer, dodatna pogodnost što kupci mogu da plate robu i tek kada je preuzmu, karticom ili e-bankingom - kaže Radinović za „24 sata”.
Naš sagovornik napominje da je podizanje bescarinskog limita na 70 evra podsticaj i za ljude koji nemaju naviku da kupuju preko interneta.