Slobodno vreme
Tehnologija
Kraljica najbržih računara
19.11.2012. 12:00
Izvor: b92
Kraljica najbržih računara
Na novoj listi 500 najbržih računara sveta, JUQUEEN je broj pet. Gigant Istraživačkog centra u Jilihu brz je kao 100.000 običnih računara i u stanju je jednostavno da simulira sve.
JUGENE je 2009. godine bio u stanju da obavi trilion (milion milijardi) računskih operacija u sekundi. To je jedan peta-flop. JUQUEEN sada uspeva da odradi pet triliona u sekundi, dakle pet peta-flopova. Uprkos tome, zahvaljujući manjim procesorima i poboljšanoj energetskoj efikasnosti, JUQUEEN je 30 odsto manji od prethodnika.
I naučnici koji ne rade u Istraživačkom centru u Jilihu mogu da iznajme superračunar za svoje projekte i eksperimente. „Istraživači moraju da predaju naučni zahtev i on mora da bude odobren. To je veoma teška prepreka, ali, na kraju, naučnici koji rade sa JUQUEEN ne moraju da plaćaju njegovo korišćenje“, kaže je profesor Tomas Lipert, direktor Centra za superračunarstvo u Jilihu.
Računar za sve
JUQUEEN se upotrebljava za energetsku tehnologiju, predviđanja razvoja klime ili vremenskih prilika, kao i za istraživanja na polju zdravstva. „JUQUEEN bi ubuduće trebalo da nam pomaže da vizuelno predstavimo bolesti mozga. I na polju istraživanja materijala, JUQUEEN nas može dovesti do važnih saznanja. Isto važi i za klasična simulaciona područja astronomije i fizike elementarnih čestica“, navodi profesor Lipert.
Pre tri godine, njihov najbolji računar imao je kapacitet od „samo“ jednog peta-flopa. Profesor, misli da nas u budućnosti čeka još veći i brži napredak u povećanju kapaciteta: „Naš cilj je da za dve godine postignemo kapacitet od 50 do 100 peta-flopova. U Americi je istraživanje na tom polju još naprednije. Do kraja decenije tamo će možda dostići kapacitet od 500 do 1000 peta-flopova“, kaže Lipert, naglašavajući da takva predviđanja nisu nužno i pouzdana.
Skromni eksperti
Profesor Lipert tvrdi da je trenutno moguće povećati radni kapacitet računara, međutim, treba biti oprezan: „Puko povećanje kapaciteta paralelizacijom procesora je, po mom mišljenju, pogrešan put. Mi radimo na tome da ubrzamo pojedinačna jezgra procesora“, objašnjava profesor Lipert.
Iako ne upotrebljava izraz kao što je „ponos“, profesor Lipert tvrdi da su istraživači Centra srećni što imaju mašinu sposobnu da radi takvom snagom. Lipert nije bio iznenađen što se njihov novi superračunar JUQUEEN našao na petom mestu liste najbržih superračunara sveta: „Naravno da smo otprilike znali na koje mesto možemo da računamo, ali to nije motiv za naš rad. Mi konstruišemo mašine da bi naučnici mogli da ih na najbolji mogući način koriste.“