Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Da li je ubijena sloboda na mreži?
14.12.2012. 12:00
Izvor: b92
Da li je ubijena sloboda na mreži?
Rezolucija kojom se odobrava veća uloga vlada na internetu usvojena je 13. decembra u Dubaiju na konferenciji Međunarodne telekomunikacione unije UN.
Brojne zemlje, među kojima su SAD bile najglasniji kritičar, oštro su se protivile novim propisima zbog bojazni da bi odobravanje povećanja uloge vlade na internetu otvorilo put restrikcijama i nadzoru.
Kako je rekao predsedavajući te konferencije Mohamed Naser el Ganim, predlog je usvojen konsenzusom i nije bilo glasanja.
Šef američke delegacije, ambasador Teri Krejmer, rekao je da će se zalagati za poništenje te odluke, usvojene nakon dugih pregovora unutar Međunarodne telekomunikacione unije UN.
Pregovori o novom sporazumu koji će se baviti telekomunikacijom vodiće se do petka. Propisi za internet tada će se ažurirati po prvi put u 24 godine i javnost će biti upoznata sa svim novim pravilima važećim za oblast interneta.
Raniji predlog Rusije, Kine, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, kao nadnacionalnog organa, kontroliše aktivnost internet provajdera, naziv domena i adresa odbijen je na insistiranje zapadnih zemalja.
Kritičari konferencije u Dubaiju smatraju da će usvojena pravili promeniti slobodno funkcionisanje interneta jer otvaraju veći prostor za kontrolu i državnu cenzuru. Kompanija Google organizovala je i peticiju na internetu kako bi se konferencija odložila dok se ne ustanove nova pravila o njenom održavanju.
Jedna od glavnih zamerki odnosila se na to što o sudbini interneta odlučuju političari, odnosno predstavnici zemalja u UN, a ne profesionalci koji se neposredno bave internetom.