Slobodno vreme
Tehnologija
Google ruši barijere ka S. Koreji
04.01.2013. 12:00
Izvor: B92
Google ruši barijere ka S. Koreji
Izvršni direktor Google korporacije Erik Šmit posetiće ove godine "izolovanu" Severnu Koreju, javile su agencije, čime će biti pojačan prodor internet giganta na tradicionalno zatvoreno severnokorejsko tržište
Jedan od najznačajnijih šefova američke tehnološke industrije mogao bi otputovati u Severnu Koreju još ovog meseca, navela je agencija AP. Saopštenje agencije usledilo je samo dva dana nakon što je severokorejski vodja Kim Jong Un nagovestio spremnost da popravi odnose sa Južnom Korejom. Ipak, još uvek nije poznato s kim bi se Šmit sastao niti kakav bi plan posete mogao biti.
AP je citirajući ljude upoznate s ovim planom naveo da će šef Googlea biti u privatnoj grupi posetilaca u kojoj će još biti i bivši američki ambasador u UN i guverner Novog Meksika Bil Ričardson, čest gost Severne Koreje.
U Severnoj Koreji pristup internetu imaju samo odabrani i državni službenici te zemlje koja je pod međunarodnim sankcijama i u kojoj su mediji strogo kontrolisani. Uprkos tome, broj korisnika 3G mobilnih telefona naglo raste.
Inače, Šmit piše knjigu koja će se zvati „Novo digitalno doba“ i izaći će u aprilu. Knjiga govori o tome kako internet i tehnologije mogu da pomognu ljudima da izvedu osnovne društvene, političke i ekonomske promene.
Google je poznat po filozofiji „ne čini zlo“ i zalaže se za slobodu interneta. On je prestao da pruža usluge pretraživanja u Kini 2010. prebacujući poslove u Hong Kong jer nije hteo da se podvrgne zahtevima za cenzuru koju su postavljale kineske vlasti.
S druge strane, kompanija Apple najavila je agresivnije poslovanje svog ogranka u Južnoj Koreji. Kolin Grin, izvršni direktor ogranka Apple Japan ubuduće će biti zadužen za ogranak Apple Korea koji do sada nije imao mnogo udela u poslovanju te kompanije ni na lokalnom ni na internacionalnom nivou, prenosi „China Daily“.
Primera radi, Apple Korea do sada nije imao nikakvog udela u donošenje odluka kada je lokalni marketing Appleovih proizvoda u pitanju. Jedini proizvodi koji su se reklamirali prema južnokorejskim uslovima bili su oni iz linije The Macbook.
Apple Korea, ogranak osnovan 1998. godine, broji oko osamdeset zaposlenih, i do sada je uglavnom bio orjentisan na prodaju. Prošle godine vrh ogranka napustuio je Dominik O iz još uvek nepoznatih razloga, iako se šuška da je neposredan povod bio loša prodaja telefona iPhone 4S.