Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Brži net i u ruralnim sredinama
07.01.2013. 14:00
Izvor: b92
Brži net i u ruralnim sredinama
Širokopojasni ili brži internet uskoro stiže i u ruralne sredine, najavio je u izjavi za Tanjug državni sekretar za elektronske komunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj Stefan Lazarević.
Usvajanje akcionog plana za razvoj elektronskih komunikacija, kojim je predviđen ovaj projekat, očekuje se u narednih nekoliko nedelja.
Lazarević je Tanjugu rekao da bi plan, koji se trenutno nalazi na razmatranju u drugim ministarstvima, trebalo da definiše aktivnosti koje se odnose na razvoj elektronskih komunikacija u naredne dve godine.
"Prioriteti su završetak procesa digitalizacije i razvoj širokopojasnog interneta. Vlada Srbije donela je plan namene koji omogućava uvođenje novih tehnologija u funkcionisanje mobilnih telekomunikacija i one bi trebalo da omoguće lakše pokrivanje širokopojasnim internetom udaljenih i ruralnih predela", objasnio je Lazarević.
Sve te mere trebalo bi, kako se očekuje, da omoguće da u narednom periodu poraste broj domaćinstava koja će imati pristup internetu i brži razvoj u udaljenim seoskim sredinama.
U Srbiji danas oko 50 odsto domaćinstava ima pristup internetu. Trend rasta na godišnjem nivou iznosi između pet i 10 odsto, rekao je Tanjugov sagovornik. On je dodao da oko 38 odsto domaćinstava ima pristup "brzom" internetu i to najviše u Beogradu, Vojvodini, a najmanji "protok" je u centralnoj Srbiji .
"To su indikatori koji će biti veoma značajni u definisanju podsticajnih mera za razvoj širokopojasnog interneta. Osim tih mera, neophodno je što više raditi i na promociji njegovog značaja za razvoj društva, privrede i ekonomije države", kazao je Lazarević.
On je rekao i da Srbija teži ciljevima koje je postavila EU, a kojima je previđeno da brzina interneta bude oko 30 megabita u sekundi do 2016. godine, a do 2020. oko 100 megabita.
Kada je reč o populaciji koja koristi internet, državni sekretar je rekao da su to uglavnom mlađi ljudi, što je trend i u drugim državama. Ipak, dodao je Lazarević, internet se koristi najčešće za "najosnovnije radnje"- čitanje elektronske pošte, skidanje filmova i muzike, dok se znatno manje koristi u poslovne svrhe.