Slobodno vreme
Tehnologija
Eksterni hard disk za "turbo dečake"
18.01.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Eksterni hard disk za "turbo dečake"
Verbatimov najnoviji GT Portable Hard Drive dobio je turbo pojačanje u vidu kapaciteta od jednog terabajta i USB 3.0 interfejs.
Dostupan u plavoj ili crvenoj boji, ovaj elegantan disk karakterističan je po dve čuvene bele trkačke pruge koje su ukrašavale karoserije legendarnih trkačkih bolida na pistama širom sveta, a sada korisnicima računara nude uređaj za čuvanje podataka jedinstvenog izgleda. Zadnja strana diska opremljena je parom crvenih svetlosnih indikatora koji podsećaju na svetla kočnica sportskih automobila.
Dodatno pojačanje predstavlja poseban prekidač za zaštitu od zapisivanja podataka, koji funkcioniše na sličan način kao prekidač za zaštitu na SD karticama i štiti korisnike od slučajnog brisanja podataka.
Disk dolazi formatiran sa FAT-32 sistemom datoteka i može se odmah koristiti na PC-ju ili Macu. Na disku se nalazi softverski paket Nero BackItUp Essentials koji korisnicima nudi mogućnost izrade zaštitnih kopija celog sistema, kao i vraćanje podataka i mogućnost automatske izrade zaštitnih kopija u zadato vreme, uz podršku za kriptovanje lozinkom.
Novi GT disk može se takođe koristiti i za USB snimanje, što korisnicima omogućava da snime programe direktno sa televizora, kao i da pauziraju TV program koji trenutno gledaju. Zahvaljujući USB snimanju, ovaj disk postaje zamena za samostalni HDD/DVD rekorder ili čak za VHS videorekorder.
Mnogi današnji televizori opremljeni su jednim ili više USB priključaka. Već smo se navikli da gledamo slike ili filmove sa USB memorije ili diska na televizoru. USB snimanje predstavlja proširenje ove mogućnosti na modernim televizorima. Ako ste nedavno kupili novi televizor, postoji velika šansa da podržava USB snimanje, pogotovo ako se radi o televizoru iz srednje ili više klase.
USB snimanje omogućava vam da snimite program na eksterni disk koji je povezan na TV preko USB sistema, pri čemu se vaš eksterni disk ponaša kao videorekorder. Možete ga takođe koristiti za pauziranje programa. Sa USB snimanjem, vaš eksterni disk postaje zamena za HDD/DVD snimač ili VHS videorekorder.
Verbatimov najnoviji GT Portable Hard Drive dostupan je u prodavnicama širom Evrope od decembra. Model kapaciteta 500 GB prodaje se po ceni od oko 10.000 dinara dok model kapaciteta 1 TB košta oko 13.400 dinara. Uz uređaj se isporučuje USB 3.0 kabl.