Slobodno vreme
Tehnologija
iPhone gubi na popularnosti, Apple u krizi?
25.01.2013. 12:00
Izvor: Mondo
iPhone gubi na popularnosti, Apple u krizi?
Američki IT gigant Apple, uzdrmao je investitore slabijom prodajom modela iPhone od očekivane, pojačavši strahove da on gubi privlačnost kod kupaca.
Apple je objavio da nije zabeležio rast profita, te da su poprilično omanule prognoze prihoda od smartfona iPhone, čime je potvrdio strahovanja sa Wall Streeta da se period hiper rasta bliži kraju, prenosi britanski The Guardian.
Kompanija je prodala 47,8 miliona komada iPhona za vreme “prazničnog“ kvartala, što je ispod planiranih 50 miliona primeraka, i neočekivano za kompaniju koja je redovno premašivala projektovanu prodaju. Prihodi, koji su godinu za godinom beležili rast od 18 odsto, pali su ispod prognoziranih 54,9 milijardi dolara.
Mada je prodaja iPhona ostala jaka na američkom kontinentu, gde su prihodi porasli za 15 odsto i na 20 milijardi dolara, pojavili su se znaci da bi rival Samsung mogao da sustigne Apple, usled recesije koja je pogodila Evropu i smanjila cene mobilnih uređaja.
Vrednost akcija kompanije Apple opala je za 30 odsto na ispod 500 dolara po akciji prvi put u poslednjih 11 meseci, u odnosu na vrhunac koji su dostigle u septembru sa vrednošću od 705,07 dolara. Akcije su pale nakon izveštaja da je proizvodnja LCD-a ekrana za mobilne telefone smanjena na početku godine usled manje tražnje.
Iz kompanije su odbacili navode da je Apple smanjio proizvodnju modela iPhone 5, dok su japanski mediji objavili da je američka kompanija u prva tri meseca 2013. godine prepolovila narudžbine ekrana od dostavljača, kao što su Japan Display, Sharp i LG Display. Kao odgovor na te tvrdnje, Wall Street analitičari su povukli prognoze prihoda i profita za celu godinu.
Američka kompanija je takođe pokazala znake da nije imuna na pad tražnje personalnih kompjutera, što je pokazao podatak da je kompanija prodala četiri miliona Mekova, što je pad od 18 odsto u odnosu na prethodne Bozićne i novogodišnje praznike.
Svetla tačka je bio tablet iPad s prodajom od 23 miliona, u odnosu na prethodnih 15,4 prodatih primeraka, dok su zalihe nedavno lansiranog iPad minija bile konstantno nedovoljne, s obzirom na potražnju koju je imao tokom svake nedelje prodaje.
Apple ja nagovestio da bi prihodi kompanije za prva tri meseca tekuće godine mogli da budu između 41 i 43 milijarde dolara. Samo iPhone donosi 55 odsto prihoda toj kompaniji, a njegova popularnost je pokretački motor transformacije tehnološkog giganta u najvredniju kompaniju na svetu.