Slobodno vreme
Tehnologija
Rađanje i smrt Symbian-a
28.01.2013. 12:00
Izvor: B92
Rađanje i smrt Symbian-a
Zvanično je: Nokia 808 PureView poslednji je mobilni telefon ovog proizvođača sa Symbian platformom.
Symbian je već dugo u samrtnom ropcu. Nokia ga je stavila u “mod održavanja” još u oktobru, a početkom prošle godine novi šef te kompanije Stiven Elop rekao je da “konkurentske izazove na taj način ne može da reši”.
Deluje da Symbian nikom neće nedostajati. Ovaj operativni sistem za mobilne uređaje zastario je i pre nego što je lansiran, budući da su Android i iOS imali daleko bolje isplaniran razvoj.
Odakle Symbian potiče?
Symbian je poreklom iz Psion-a, firme čiji su Organiser računari svojevremeno bili veoma moćni i ukazivali na svetlu budućnost.
Krajem ’90-tih Psio Software udružuje se s Nokia-om, Motorola-om i Ericsso-om kako bi stvorili Symbian iz njihovog EPOC operativnog sistema.
Symbian je služio više proizvoda – S60 za Nokia-u, UIQ za Sony Ericsson i sve do pojave iPhone-a važio za OS najmoderinijih telefona.
Sećate li se Nokia N95 ili Communicator mini laptopa, Sony Ericsson P990i ili W810i? Symbian je bio svuda.
Šta je onda pošlo naopako?
Lako je reći: “iPhone je kriv!” ali Apple nije izazvao njegove probleme, mada im je svakako doprineo.
Jedan od prvih zaposlenih u Psion-u Čarls Dejvis rekao je 2011. da je Symbian bio “zaražen neslogom”.
“Vlasnici licenci bili su maksimalno sukobljenih mišljenja. To je sasvim zaustavilo napredak Symbian-a. Mogli smo da imamo App Store deset ili bar pet godina pre Apple-a”, rekao je Dejvis.
Kada je Cisco razmatrao mogućnost njegovog usvajanja, otkriveno je da on, osim što dolazi u nekoliko nekompatibilnih verzija, nego i da aplikacije “napisane za Symbian 7, ne rade za Symbian 8”. Cisco je odustao.
Platforma u plamenu
Uprkos mnogim partnerima, Symbian-ov jedini iskreni prijatelj bila je Nokia, naročito izvan Japana, ali je ta firma sasvim zanemarila sve ono što je direktor Stiven Elop kasnije opisao kao “platformu u plamenu”, budući da nije na vreme i dovoljno dobro odgovorio na pretnju iPhone-a.
Postoji jedna tačna izreka da je najopasnije vreme za neku kompaniju onda kada je ona na vrhuncu, budući da tada misli da je nedodirljiva.
To se desilo s IBM-om ’80-tih, Microsoft-om ’90-tih i Nokia-om u dvehiljaditim.
U njenom slučaju, remetilački faktor bio je Apple.
Bilo da vidite Stivena Elopa kao spasioca Nokia-e ili arhitektu njenog pada, iz ove sintagme “platforma u plamenu” može se zaključiti da su Symbian-u dani odbrojani.
Elop je povukao obarač, ali nije on ubio Symbian; bila je to vera da je u svetu “pametnih telefona” važna samo pobeda u ratu među uređajima. Kako se ispostavilo – nije.
“Bitka među uređajima sada je postala rat ekosistema, gde ekosistem uključuje ne samo hardver i softver uređaja, nego i programere, aplikacije, reklame, pretragu, društvene aplikacije, usluge lociranja, besplatne komunikacije i druge stvari. Naši suparnici ne uzimaju naš deo tržišta uređaja; oni uzimaju naš udeo u tržištu sa celim ekosistemom”, rekao je Elop.
Nokia je u Symbian-u imala OS, ali ono što nije imala, bilo je vreme da napravi ekosistem koji bi mogao da se suprotstavi Apple-u i Google-u.
Elop veruje da izgradnja takvog ekosistema oko te platforme zahteva više vremena, nego što Nokia može da priušti, pa će se prikloniti Microsoft ekosistemu.
Prerano je da se kaže da li će takav potez spasti Nokia-u. Jasno je da je okončao život Symbian-u.