Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Vlada zemljom preko Skypea
01.02.2013. 12:00
Izvor: B92
Vlada zemljom preko Skypea
U proteklih godinu i po, najvažnije političke odluke na Tajlandu donosio je bivši premijer Taksin Šinavatra – iz inostranstva i to pute, Skypea, saopštili su zvaničnici vladajuće stranke.
U tajlandskoj politici je postalo pravilo da ko god želi neko važno mesto u vladi, mora ići da se vidi sa Taksinom.
Taksin, koji je 2008. pobegao od optužbi za korupciju, obilazi svet privatnim avionom, razgovara sa ministrima preko mobilnih telefona, kojih ima desetak, šalje poruke preko raznih platformi društvenih medija i čita vladina dokumenta koja mu mejlom šalju činovnici.
„Vladavina putem Skypea“, piše „Njujork tajms“ je način da Taksin pomogne sestri Jingluk Šinavatra, koja je za šeficu vlade izabrana 2011, a da ne mora da se suoči sa nalogom za hapšenje.
Iz Dubaija, Londona, Afrike, gde ima rudnike zlata i azijskih država koje redovno posjećuje, Taksin (63) je pomoću Interneta i mobilne tehnologije razvio jedan od najneobičnijih načina upravljanja državom.
„Možemo da ga kontaktiramo u svako doba,“ rekao je Čarupong Ruangsuvan, ministar unutrašnjih poslova i generalni sekretar Taksinove stranke Peu Tai.
Taksin daje različite brojeve telefona različitim ljudima, u zavisnosti od funkcije, kazali su zvaničnici stranke.
„Kad god imamo neki problem, pozovemo ga,“ rekao je Čarupong.
„Jingluk, koja je 18 godina mlađa od brata, preseca vrpce i drži govore,“ piše njujorški dnevnik.
Ako postoji nešto oko čega se slažu i pristalice i protivnici Taksina Šinavatre, koji je zbačen u puču 2006, je to da je on osoba koja donosi velike odluke.
A za neke odluke bivši premijer inistira čak na sastanku oči u oči, otkriva „Njujork tajms“. Redovno poziva političare na sastanke u njegovom domu u Dubaiju i u hotele u Hongkongu, koje često posećuje, a u tajlandskoj politici je postalo pravilo da ko god želi neko važno mesto u vladi, mora ići da se vidi sa Taksinom.