Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
“Gugl” nudi više od tri miliona dolara onom ko "provali" njegov operativni sistem "Hrom"
04.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
“Gugl” nudi više od tri miliona dolara onom ko "provali" njegov operativni sistem "Hrom"
Kompanija "Gugl" je toliko siguran u bezbednost svog operativnog sistema "Hrom" da je ponudila nagradu od preko tri miliona dolara onome ko uspe da ga “provali”. Najbolji hakeri na svetu okupiće se na ovogodišnjem takmičenju Ponium (Pwnium) i pokušati da osvoje 3,14159 miliona dolara, cifru koja aludira na iracionalni broj Pi.
Samopouzdanje tehnološkog giganta je očigledno naraslo. Prethodno je za isto dostignuće na svom "Hrom" brauzeru nudio nagradu od jednog, a nešto kasnije od dva miliona dolara.
Da bi se hakerski poduhvat računao kao uspešan, mora da bude ostvaren preko veb stranica na osnovnom modelu računara Samsung 550 chromebook, preko bežičnog interneta. Uspešan ishod bi, pritom, najverovatnije izgledao tako da nekoliko hakera ugroze sistem istovremeno, pri čemu bi svako zaradio oko 100.000 dolara.
“Po našem mišljenju, veća nagrada je srazmerana dodatnom izazovu koji postavlja bezbednosna zaštita operativnog sistema Hrom OS”, tvrdi Kris Evans, koji je za “Gugl”razvio Gugl Hrom.
“Guglova” prethodna nadmetanja - ScanSecWest 2012 i Hachk in the Box - bila su usresređena na hakerisanje "Hrom" brauzera, ali ne i operativnog sistema Hrom OS.
Takmičenje Ponium (Pwnium) je lansirano prošle godine, kao alternativa takmičenju Pwn2Own, nakon što je ovo potonje privremeno izmenilo svoja pravila, u tom smislu da najuspešniji hakeri ne moraju da pokažu svoje metode. Ova izmena je, pritom, dobro došla onima koji su svoje tajne spremni da prodaju samo onom ko im najviše ponudi.
Tinejdžer osvojio dva puta po 60.000 dolara
Ponium, pak, od takmičara ne zahteva da otkrivaju svoj pravi identitet, pa je tako na oba dosadašnja takmičenja sumu od po 60.000 dolara osvojio tinejdžer poznat samo po nadimku Pinki Paj (ime lika iz crtane serije “Moj mali poni”).
“Gugl” tvrdi da je Hrom OS najsigurniji postojeći operativni sistem, ali njegov udeo na tržištu je za sad toliko mali da se još uvek nije suočio sa pravim testom u realnom svetu.
U prilog ovoj tvrdnji, međutim, govori i činjenica da je na Pwn2Own nagrada za hakerisanje Hrom brauzera iznosila 100.000 dolara, dok su nagrade za Fajerfoks i Safari bile samo 60.000 i 65.000 dolara, kao i to da ”Gugl” još nikad nije hakerima isplatio punu nagradu obećanu za Hrom brauzer.