Slobodno vreme
Tehnologija
Uskoro stižu transparentni telefoni?
18.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Uskoro stižu transparentni telefoni?
Tajvanska kompanija Polytron Technologies pokušava da razvije telefon sa providnim multi tač displejom sa željom da se on na tržištu pojavi do kraja ove godine.
Mobile Geeks prenosi da se ključ ove tehnologije nalazi u takozvanoj Switchable Glass tehnologiji – konduktivnom OLED-u koji koristi molekule tečnog kristala kako bi prikazivao sliku.
Kada je telefon ugašen, ovi molekuli formiraju zamagljenu površinu, međutim, kada se oni aktiviraju električnom strujom (koja se šalje kroz providne žice), ovi molekuli menjaju svoj raspored kako bi prikazivali tekst, ikone i druge slike.
U svojoj sadašnjoj formi uređaj još nije skroz providan i na njemu se može videti SD kartica zajedno sa SIM karticom.
Mikrofon, kamera i baterije su takođe vidljivi, iako Polytron planira da ih sve sakrije sa tamnijim staklenim pokrivačem kada krene sa masovnom produkcijom.
U svom finalnom obliku telefon bi trebalo da poseduje dva multi tač displeja (prednji i zadnji) što bi moglo da otvori potpuno nove mogućnosti kada je dizajn UI-a i OS-a u pitanju.
Disple je trenutno i dalje u fazi razvoja, a prototip ne poseduje nikakav softver niti operativni sistem.
Iako se još ne zna da li će, i kada, uređaj biti predstavljen, generalni menadžer kompanije Sam Ju optimistično smatra da bi ovaj uređaj na tržištu mogao da se nađe do kraja 2013. godine kao i da se trenutno nalaze u pregovorima sa nekoliko velikih tehnoloških kompanija o daljem razvoju.
Kompanije kao što je LG već neko vreme eksperimentišu sa velikim transparentnim ekranima i povremenim prototipovima ali do sada još niko nije pokušao da se fokusira na manji uređaj sa ovom tehnologijom.