Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Srbija među prvima dobija Firefox OS
25.02.2013. 12:00
Izvor: B92
Srbija među prvima dobija Firefox OS
S obzirom na dominaciju Android, iOS, Windows i BlackBerry operativnih sistema čini se da nema puno mesta za još jedan operativni sistem za mobilne telefone. U Mozilli ipak misle drugačije.
Mozilla bi na predstojećem WMC-u trebalo da predstavi Firefox OS, otvoren mobilni ekosistem namenjen telefonima širom sveta.
Mozilla planira da lansira novi operativni sistem prvenstveno na tržišta na kojima se korisnici i dalje prebacuju na pametne telefone.
Prvi talas Firefox OS uređaja trebalo bi da stigne ovog leta do korisnika u Srbiji, Crnoj Gori, Brazila, Kolumbiji, Mađarskoj, Meksiku, Poljskoj, Španiji i Venecueli.
Uz novi OS stićiće i nove aplikacije koje će biti dostupne u Firefox Marketplaceu koji će biti paralelno lansiran.
Lista aplikacija uključiće AccuWeather, Airbnb, Box, Cut the Rope, Disney Mobile Games, EA Games, Facebook, MTV Brasil, Nokia HERE, SoundCloud i Twitter – a u Mozilli tvrde da će ljudi moći da koriste aplikacije bez prethodne instalacije na uređaj.
Kompanija takođe napominje da je jedna od glavnih prednosti Firefox OS-a i to što developeri neće morati da uče ništa novo, već će moći da stvaraju aplikacije koristeći se poznatim tehnologijama kao što je HTML5.