Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Facebook predstavio novi izgled
08.03.2013. 12:00
Izvor: b92
Facebook predstavio novi izgled
Kompanija Facebook je na današnjoj konferenciji za štampu predstavila novi dizajn sajta koji sada izgledom podseća više na Androiod i iOS mobilne aplikacije.
Na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj se pojavio i Mark Zakerberg, ovi potezi kompanije su objašnjeni time da će novi izgled Facebooka pomoći da njegov news feed servis sada bude konzistentniji i vidljiviji na različitim platformama.
Jedna od ovih promena biće i to da će sada reklame zauzimati veći prostor na ekranu, pa će biti teže izbegavati ih ili ignorisati. Ipak, glavni inženjer ovih novina u Facebooku odbacio je tvrdnje da je zapravo povećanje vidljivosti reklama na ekranu pravi cilj novog redizajna. Takođe je negirao da je ovaj potez zapravo napravljen zbog toga da bi se ljudi na Facebooku zadržavali što duže.
Kris Strahar, glavni inženjer naglasio je da je zapravo ovaj potez napravljen zbog toga kako bi svaku od velike količine informacija na sajtu učinili čitljivijom i vidljivom, naglašavajući da su time samo izašli u susret zahtevima korisnika da stranice sajta budu preglednije i lakše za korišćenje.
"Pre nego što smo uradili redizajn dnevno smo primali dosta primedbi na to da su stranice prenatrpane informacijama i da je teško pratiti šta se na njima dešava. Želeli smo jednostavno da ih rasteretimo, počistimo od viška i pomognemo ljudima da se lakše koriste Facebookom" rekao" je Strahar.
News Feed servis sada umesto formata u 3 kolone prelazi u format od 2 kolone tako omogućavajući da vestima više mesta. Ovo omogućava da svi postovi - bilo da su od prijateljai li reklame - zauzmu veći deo u veb pretraživaču i tako vidljivijim učine fotografije ili video snimke, što ranije nije bio slučaj.
Dodata je i pop-ap crna traka na levoj strani stranice, koja sadrži marker i linkove ka određenim prijateljima, deo za čet i kalendar i live update tiker.
Umesto standardnog news feed izgleda korisnici mogu izabrati i alternativne feedove: one koji pokazuju ispravke postova koje prave prijatelji, a ne samo one koje pravi Facebook algoritam: jedan posvećen organizacijama i ljudima koje korisnik prati: stranicu koja sadrži samo objavljene fotografije: muzičku stranicu koja sadrži informacije o umetnicima koje voli korisnik, sa koncertnim najavama i detaljima pesama koje su njihovi prijatelji slušali kroz servise Spotify i Rio.
Takođe treba napomenuti da je kompanija odbacila svoj stari logo koji sadrži kompletan naziv firme i zamenila ga sam sa slovom "f".
U januaru je saopšteno da Facebook barem jednom mesečno u svetu koristi oko milijardu ljudi, kao i da je profit u poslednja tri meseca 2012. godine bio manji skoro 80% od zarade u istom periodu prethodne godine, uprkos porastu prodaje, zbog velikih ulaganja u istraživanje i razvoj.