Slobodno vreme
Tehnologija
MDM tehnologija sve prisutnija
15.03.2013. 12:00
Izvor: b92
MDM tehnologija sve prisutnija
Danas skoro polovina svetskih kompanija ima specijalizovana rešenja za upravljanje i bezbednost mobilnih uređaja u svojim korporativnim mrežama, pokazuje novo istraživanje.
Istraživanje koje je kompanija Kaspersky Lab uradila krajem 2012. godine u saradnji sa kompanijom B2B International, pokazalo je da je 23 odsto organizacija usvojilo specijalizovana bezbednosna rešenja isključivo za smart telefone i tablete. Samo 28 odsto kompanija širom sveta izabralo je kompletnu tehnologiju Mobile Device Management (MDM).
Stalno se povećava broj smart telefona, kako za korporativne, tako i za privatne svrhe, koji bivaju svakodnevno korišćeni za poslovne aktivnosti. Nemoguće je ignorisati ovaj trend rasta u današnjem poslovnom okruženju, što istraživanje i dokazuje. Samo 9 odsto organizacija smatra da je važno da se zabrani korišćenje ličnih smart telefona za posao. Sa druge strane, 29 odsto komanija je omogućilo svojim zaposlenima potpun pristup podacima u korporativnim mrežama preko mobilnih uređaja.
„Korišćenje smart telefona i drugih mobilnih uređaja za posao, svakoj kompanije diže nivo konkurentnosti, zaposleni postaju fleksibilniji i u stanju su da odgovaraju na zadatke i pitanja bez obzira na to gde se nalaze i koliko je sati. Ipak, uvođenje ovih uređaje u korporativnu infrastrukturu zahteva novi pristup IT bezbednosti, jer kompanija može rizikovati od gubitka krucijalnih podataka, u slučaju napada virusa ili gubitka uređaja. „Kompanija Kaspersky Lab nudi rešenje za korporacije pomoću kojeg mogu biti zaštićeni svi poslovni uređaji, uključujući i mobilne uređaje, u jedinstvenom centralizovanom bezbednsosnom okviru”, rekao je Alexander Erofeev, šef marketinga kompanije Kaspersky lab.
Tehnologija upravljanja mobilnim uređajima (MDM) integrisana u novoj platformi kompanije Kaspersky Lab za bezbednost korporativnih mreža, Kapsersky Endpoint Security for Business, obezbeđuje pouzdano upravljanje i zaštitu bilo kojeg mobilnog uređaja koji koristi kompanija.