Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Twitter lansira muzički servis
15.03.2013. 12:00
Izvor: b92
Twitter lansira muzički servis
Društvena mreža Twitter je pri kraju pravljenja sopstvenog muzičkog servisa koji će biti pokrenut do kraja marta i kojim će se okušati u izuzetno konkurentnom sektoru digitalne muzike.
Ova odluka o ulasku Twittera na tržište muzičkih servisa nije iznenađenje, posledica je kupovine popularnog muzičkog servisa "We Are Hunted" prošle godine, a muzičke aplikacije biće za početak dostupne za uređaje koje rade na iOS operativnom sistemu, piše CNet.
Nova strategija Twittera je da se preusmeri na određene medijske proizvode, a muzički servis će omogućiti korisnicima da prate svoje omiljene umetnike i muziku i da ih preporučuju prijateljima, kao i da prate preporuke na osnovu svojih naloga.
Ovaj posao će biti i vrlo važan sa Soundcloud, koji bi trebalo da se ozbiljno angažuje oko obezbeđivanje uslova da aplikacija radi nesmetano. Tako će praktično ova berlinska firma ući u jedan vid strateškog partnerstva sa Twitterom.
Osoblje "We Are Hunted" servisa je poslednjih mesec dana vršilo testiranje aplikacije, kroz kratke ture i linkove ka "predlozima", popularnim sekcijama i delovima sa muzičarima za koje se smatra da su "sledeća nova stvar".
Muzika je na Twitteru najzastupljeniji žanr, jer je 7 od 10 najpraćenijijh ličnosti iz sveta muzike, kao što su Džastin Biber, Rijana, Kejti Peri ili Lejdi Gaga.
Sajt "We are Hunted" je prestao sa radom nakon vesti o novom servsu i prodaji, a osnovan je u Australiji 2009. godine.
Twitter ovim potezom ulazi u izuzetno konkurentan sektor digitalne muzike sa respekatabilnom publikom iza sebe, ali mora se imati u vidu da mali broj servisa uspeva da zadovolji umetnike i u isto vreme napravi profit, pa mnogi smatraju da je ova Twitterova akcija potencijalno vrlo rizična.
Ipak Twitter u ovom redefinisanju svog poslovnog modela vidi šansu, jer je pokretač novih trendova i računa da će biti u stanju da iskoristi svoju veličinu i mrežu nezavisnih servisa za stvaranje prihoda od provizije za razne usluge: od prodaje karata za koncerte do plaćenog preuzimaja muzike.