Slobodno vreme
Tehnologija
Nokia aktivirala GPS navigaciju u Srbiji!
18.03.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Nokia aktivirala GPS navigaciju u Srbiji!
Vlasnici Nokijinih Symbian i Windows Phone uređaja sada mogu da koriste besplatnu GPS i 3D navigaciju i u Srbiji!
Konačno smo dočekali da Nokia Maps servis u potpunosti proradi i u našoj zemlji, a za sada je on dostupan svim Symbian korisnicima i određenom broju Windows Phone korisnika. Vlasnici Lumia telefona treba da odu u aplikaciju Prodavnice i u Nokijinoj kolekciji potraže aplikaciju Nokia Drive ili je ručno pronađu i preuzmu.
Procedura preuzimanja mapa nastavlja se iz Map Loadera za Symbian korisnike i u Podešavanjima Windows Phone telefona. Mape su teške oko 52 MB i potrebno ih je preuzeti preko Wi-Fi veze ili na računaru, uz pomoć Nokia Suita. Oznaka mapa, koja je trenutno aktuelna jeste 0.2.49.104 i one su ažurirane 19. februara 2013. godine, a korisnicima su na raspolaganju od 16. marta.
Nokia mape omogućavaju klasičnu i 3D GPS navigaciju, uz prikaz pojedinih, uglavnom najpoznatijih građevina (pogledajte slike u slajderu) u 3D formi. Veliki broj podešavanja uključuje prikaz mape ili satelita, informacije o vremenskoj prognozi, ali i gužvamana putu koje su označene bojama, kako bi korisnik znao koji put da izabere. Takođe, na raspolaganju su noćni i dnevni prikaz mapa, rad van Internet mreže, prikaz ograničenja brzine, pregled i izmena rute u letu i druge opcije.
Glasovna navigacija na srpskom sada je dostupna samo sa muškim glasom, ali bi i ženski trebao biti dostupan uskoro. Nokia je korisnicima omogućila da snime i svoj glas ili glas nekog drugog kao glas navođenja, pa telefon na taj način već sada možete personalizovati sopstvenom glasovnom navigacijom.
Na mapama su automatski prikazane POI tačke (Points Of Interests), kakve su prodavnice, muzeji, parkinzi, bolnice, benzinske pumpe, hoteli, restorani i druge, kako bi korisnik mogao lako da pronađe ono što traži. Takođe, može se koristiti i pretraga POI pojmova, sa direktnom navigacijom od mesta stajanja do određenog rezultata pretrage. Nokia na Windows Phone uređajima ima i niz korisnih aplikacija, koje jednostavnim uperivanjem kamere prikazuju informacije o POI tačkama, koje lebde iznad pravca u kojem se nalaze, nakon čega korisnik dodirom na svaku može u jednom koraku da aktivira navigaciju do te POI tačke.
Ukoliko više volite da šetate, dostpuna vam je i navigacija za pešake, ali samo na nekom od desetak svetskih jezika - srpski još uvek nije na listi.
Više o mogućnostima klasične i 3D GPS navigacije bićete u prilici da pročitate u narednim tekstovima, a do tada imate dovoljno vremena da je isprobate i sami. Naravno, ne zaboravite da je upotreba svih servisa potpuno besplatna.