Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Ljudi, igrajte video igre - zdravo je!
22.03.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Ljudi, igrajte video igre - zdravo je!
Video igre, na koje se često upire prstom zbog nasilja i stvaranja zavisnosti, mogu da imaju i pozitivno dejstvo po zdravlje, obrazovanje i druge društvene komponente.
Ovo su ocenili istraživači i oni koji ih izrađuju, pritom naglašavajući da video igre mogu da pomognu deci da razviju dobre prehrambene navike, najstarijima da održavaju u formi svoje moždane kapacitete, ali i da stvore svest o siromaštvu i klimatskim promenama.
Za većinu Amerikanaca, međutim, postoji, pre svega, direktna veza između video igara i nasilja, pokazala je nedavna anketa istraživačke firme Hariss.
Džejson Aler sa Univerziteta Severne Karoline, međutim, smatra da igranje video igara može pozitivno da utiče, pre svega, na psihološke funkcije, da se starije osobe koje ih igraju bolje psihološki osećaju od onih koji ih ne igraju.
Aler je kazao da video igre imaju lošu "reputaciju", jer se često preterano igraju, ali je njihovo optuživanje za probleme u društvu "uprošćavanje" situacije.
On je istakao i da bi bilo licemerno negirati moguće negativne efekte, ali da ne postoji nikakav dokaz da igranje igara gde je prisutna agresija dovodi do toga da igrač postane agresivan. Danas postoji i veliki broj edukativnih video igara kao što su one koje podstiču decu na veće konzumiranje voća i povrća.
Stručnjaci čak smatraju da igre u kojima se gađa određena meta poboljšavaju sposobnost koncentracije na skrivenu metu. Ali, igre, kako je ustanovila grupa naučnika iz dečje bolnice u Bostonu čije je istraživanje objavljeno listu AP (Adolescent Psychiatry), u kojima se gađaju neprijateljski svemirski brodovi, a izbegavaju prijateljski, mogu da pomognu agresivnoj deci da kontrolišu svoje emocije, jer treba ostati miran da bi se pucalo u pravu metu.