Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Kompletne „Gugl“ mape uskoro i kod nas
13.05.2013. 12:00
Izvor: Blic
Kompletne „Gugl“ mape uskoro i kod nas
Kompanija Gugl će na godišnjoj konferenciji 15. maja predstaviti veliki broj noviteta, među kojima je i nova verzija mapa. Osim drugačijeg interfejsa, ovaj servis će imati i dodatne opcije koje će dodatno olakšati korisnicima snalaženje u prostoru.
Interfejs
Nadogradnja koja će se pojaviti u narednih nekoliko dana doneće značajne promene u izgledu i načinu korišćenja. Prema nezvaničnim informacijama, „Gugl“ želi da približi korisničko iskustvo sa Android uređaja na klasične računare.
Najveća promena se svodi na uklanjanje tabele sa informacijama koja sada stoji sa leve strane. To znači da će mapa moći da se raširi preko celog ekrana.
Takođe „Gugl“ se mnogo više fokusirao na izgled same mape, pa su sada ikonice, fontovi i boje mnoge jasnije izražene i preglednije.
Društvene mreže
Za pretragu na mapi „Gugl“ će koristiti standardne alatke, ali i mogućnost koju pružaju društvene mreže.
Tako će biti inkorporirani i podaci sa „Gugl+“ mreže, pa će pretraga biti na neki način personalizovana.
Korisnik će moći da vidi gde su se njegovi prijatelji čekirali i da li su ostavili neki komentar o pomenutom mestu.
Ujedno tu će biti i opisi drugih korisnika koji će se pojavljivati u gornjem levo uglu kada korisnik bude izabrao određenu lokaciju.
Navigacija
Kod nas postoji navigacija u okviru “Gugl mepsa”, ona je ograničena i svedena na minimum, a očekuje se da se Srbija nađe na listi zemalja u kojoj će ova nadogradnja doneti upravo punu navigaciju.
Vlasnici Android uređaja moći će besplatno da dobijaju uputstva korak po korak kako da po Gugl-mapama stignu do željenog odredišta, kao što je to slučaj s poznatim i skupim navigacionim sistemima.