Slobodno vreme
Tehnologija
Legalan Microsoft softver i u Vladi Srbije
13.05.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Legalan Microsoft softver i u Vladi Srbije
Partnerski odnos sa Microsoftom imaće pozitivne efekte na razvoj lokalne ekonomije, domaće softverske industrije i na stvaranje pozitivnih uslova za ulaganja stranih investitora.
Predstavnici Vlade Srbije i visoka delegacija korporacije Microsoft potpisali su centralni ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera, koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije.
“Saradnjom sa kompanijom Microsoft obezbeđena je potpuna i brza implementacija softverske tehnologije poslednje generacije u javnom sektoru, kao i servisa namenjenih građanima”, rekao je premijer Ivica Dačić. On je pritom istakao da će se na taj način napraviti korak napred u prepoznavanju informacija kreiranih od strane državnih organa kao javno dobro.
Prema njegovim rečima, saradnja između državnih institucija i aktivno učešće građana u tom procesu dovešće do potrebne optimizacije servisa Republike Srbije. “Čvrsto verujemo da ovim sporazumom, osim što postižemo višestruke pozitivne efekte, ujedno i gradimo dobar put ka ostvarenju ciljeva definisanih od strane Vlade Srbije i otvaramo zajednički prostor za buduće uspešne projekte”, rekao je Dačić.
U saopštenju korporacije Microsoft se ističe da je sporazumom obezbeđena maksimalna iskorišćenost dosadašnjih ulaganja Vlade Srbije u IT infrastrukturu, a ceo sistem je daleko bezbedniji, što omogućuje efikasniji i kvalitetniji rad državne uprave. Na taj način, formirana je jaka baza neophodna za lansiranje servisa koji su namenjeni građanima, privredi i državnim institucijama.
Generalni direktor Multi country regije Centralne i Istočne Evrope u kompaniji Microsoft, Takuja Hirano, istakao je da je ta kompanija čvrsto posvećena privrednom razvoju Srbije i implementaciji najnovijih tehnologija koje omogućavaju jačanje njene konkurentske pozicije na regionalnom i globalnom tržištu. “Zato, verujemo da ovim sporazumom uspostavljamo kamen temeljac dugoročne strateške saradnje između kompanije Majkrosoft i Vlade Srbije”, rekao je Hirano.
U saopštenju se ističe da je Vlada, nakon obavljenih analiza, ocenila da takav pristup obezbeđuje ostvarivanje dodatnih ušteda u budžetu, dalju optimizaciju infrastrukturnih kapaciteta, podizanje tehnološkog nivoa informacionih sistema i stvaranje neophodnih uslova za razvoj modernih elektronskih servisa namenjenih građanima i privredi.
Istovremeno, partnerski odnos sa jednim od lidera na svetskom tržištu informaciono-komunikacionih tehnologija poput kompanije Microsoft imaće brojne pozitivne efekte na razvoj lokalne ekonomije i domaće softverske industrije, kao i na stvaranje pozitivnih uslova za ulaganja stranih investitora.