Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Saudijska Arabija ukinula Viber! Sledi Skype?
10.06.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Saudijska Arabija ukinula Viber! Sledi Skype?
Komisija za informacione tehnologije blokirala Viber aplikaciju, zbog nepoštovanja tamošnjeg zakona, a upozorenje poslato i Skypeu i WhatsAppu!
Stanovnici Saudijske Arabije upravo su osetili ono što se nama nedavno dogodilo - ukinut je Viber sevis! Iako je razlog zbog kojeg je kod nas Viber bio nekoliko nedjelja nedostupan nepoznat, makar ne sa sigurnošću, u Saudijskoj Arabiji je taj servis ukinut, jer nije omogućavao "praćenje aktivnosti korisnika".
Komisija za informacione tehnologije tražila je još u martu od Viber kompanije da omogući pristup lokalnom serveru, kako bi Komisija nadzirala komunikaciju korisnika, što su u Viberu odbili.
Prema navodima Quartz portala, usled pritisaka vlasti na korisnike mobilne telefonije i Interneta, čija se komunikacija stalno nadzire, oni prelaze na Viber, WhatsApp i Skype u potrai za sigurnijom i bezbednijom komunikacijom.
Mladi u Saudijskoj Arabiji sve manje komuniciraju preko društvenih mreža, iz nevedenih razloga, a sada im je onemogućena i komunikcija preko Vibera. Servisi Skype i WhatsApp, takođe su dobili zahtev da omoguće nadziranje svojih lokalnih servera, ali njihov odgovor još uvek nije stigao.
Ukidanje Vibera "pokriveno" je izjavom da operateri, usled besplatne komunikacije putem tog i sličnih servisa gube prihode.