Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Oprez: Fejsbuk vam uzima broj telefona - hteli vi to ili ne
01.07.2013. 12:00
Izvor: Blic
Oprez: Fejsbuk vam uzima broj telefona - hteli vi to ili ne
Fejsbuk uzima, bez prethodnog obaveštenja, brojeve telefona koji pripadaju onima koji daunloduju android aplikaciju za ovu društvenu mrežu, čak i ako nemaju profil na Fejsbuku, ako se i ne prijave za aplikaciju, i ako ne podele eksplicitno svoj broj telefona.
Ovaj "bag" prijavio je provajder softvera za bezbednost, a potvrdio ga je i Fejsbuk.
Kompanija je saopštila da će problem biti rešen u sledećoj verziji aplikacije. Portparol Fejsbuka kaže da kompanija veruje da je do kvara došlo u februaru ove godine.
"Simantek", provajder softvera, najavio je u blogu da je njegov pokretni bezbednosni softver, koji traga za aplikacijama koje bi mogle ugroziti privatnost, pronašao da sa Fejsbukove android aplikacije “cure” telefonski brojevi aparata na koje su iste instalirane.
Portparol Simanteka izjavio je da je bilo koji smartfon sa android sistemom mogao postati izvor problema.
"Prvi put kad lansirate Fejsbuk aplikaciju, čak i pre nego što se ulogujete, vaš broj telefona biće poslat preko interneta do Fejsbukovih servera", piše na blogu "Simanteka".
"Vi ne morate da date vaš broj telefona, da ste ulogovani, da otpočnete određenu radnju, niti čak da imate Fejsbuk nalog, a da ovo ne bi moglo da vam se desi", stoji u upozorenju.