Slobodno vreme
Tehnologija
Vodič za kupovinu: Tableti od 10 inča su najpraktičniji
15.07.2013. 12:00
Izvor: Blic
Vodič za kupovinu: Tableti od 10 inča su najpraktičniji
Jednostavan dizajn, praktičnost upotrebe i veliki broj aplikacija naveo je korisnike da računare zamenjuju tabletima. Stručnjaci kažu da su najpraktičniji uređaji čiji je ekran manji od 10 inča. Predstavljamo vam mali vodič za izbor tableta.
Pre nego što se odlučite za kupovinu, pogledajte za šta ćete ga prvenstveno koristiti. Svakako da cena dosta određuje izbor, ali to ne znači da najskuplji imaju sve potrebne specifikacije koje vama odgovaraju. Stoga odlučite za šta će vam tablet služiti.

Ekran

Od 7 do 8,1 inča
Tableti sa ovom veličinom ekrana su najmanji u klasi i često su jeftiniji od onih većih. Imaju slabiji hardver. Ali lakše se prenose i mogu se korisiti jednom rukom.

Od 8,9 do 10,1 inča
Ova veličina ekrana je najčešće zastupljena među proizvođačima. Dolaze sa boljom rezolucijom i jačim hardverom.

Preko 10,1 inča
Slobodno se mogu nazvati džinovima među tabletima i često su hibridi, odnosno dolaze sa posebnim dodacima tako da se mogu koristiti kao laptop.

Operativni sistem

iOS
Iako nije zvanično na našem tržištu, uređaji kompanije „Epl“ su veoma popularni kod nas. Korisnici vole interfejs ovog operativnog sistema jer je veoma jednostavan za upotrebu i brzo nauče da ga koriste.

Android
Najrasprostranjeniji operativni sistem među korisnicima postao je popularan preko pametnih telefona. Ne nudi veliki broj aplikacija poput iOS-a, ali sa druge strane nema toliko ograničenja kao taj sistem.

Windows 8
Drugačije dizajnirani interfejs može mnoge da obeshrabri, ali ukoliko se malo potrudite, ovaj operativni sistem je možda čak i najjednostavniji na tržištu. Broj aplikacija nije velik, ali zato svakodnevno raste.