Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Google razvija smartfon ribicu
29.07.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Google razvija smartfon ribicu
Ova ribica ispuniće korisniku svaku želju, ali samo pod uslovom da se one tiču prevođenja ;)
Googlov Babel Fish mobile biće prvi servis koji će omogućiti da sagovornik izgovori poruku na jednom, a a je drugi sagovornik primi ili čuje na drugom, sebi razumljivom jeziku.
Poput ribice iz serijala "Autstoperski vodič kroz galaksiju" i Googlova smartfon verzija pametne ribice biće namenjena za brz prevod, koji će omogućiti da i oni koji ne govore istim jezikom mogu lako da se (spo)razumeju.
Google je svoj servis nazvao Babel fish mobile i biće namenjen smartfonima sa Android operativnim sistemom.
Ribica će omogućiti da se izgovoreni sadržaj u svega par sekundi ili čak odmah, bez odlaganja, prevede na jezik koji osoba sa druge strane slušalice razume. Babel fish mobile moći će da se koristi i za simultano prevođenje u inostranstvu, u bilo kojem delu sveta.
Appy Geek portal preneo je reči podpredsednika Googla zaduženog za Android, Huga Bare, koji je izjavio da postoji već gomila Babel fish prototipova, koji se svakodnevno unapređuju, kao i da u toj kompaniji nastoje da se ovaj servis što pre nađe u upotrebi.
Korisnicima je, za sada, na raspolaganju Google Translate, koji, iako nije baš precizan i tačan pri prevodima, mnogi korisnici sakodnevno koriste za prevod na brzinu.