Slobodno vreme
Tehnologija
Telefoni sa najviše slobodne memorije
27.01.2014. 12:00
Izvor: Mondo
Telefoni sa najviše slobodne memorije
Iako proizvođači na sajtu i kutiji navode da uređaj ima osam, 16 ili više gigabajta interne memorije stvarnost je uglavnom drugačija.
Danas nije lako izaći na kraj sa sve zahtevnijim memorijskim zahtevima igara i aplikacija. Većina proizvođača polako je prešla sa osam gigabajta interne memorije na 16, a trend prelaska na 32 GB sve je realniji. Srećom po nas! S druge strane, nažalost po nas, sve više proizvođača odlučuje se da svoje telefone "osakati" izostankom ulaza za memorijsku karticu. Pogledajmo samo HTC One, Nexus familiju uređaja, Nokije Lumije 920 i 1020, Moto X, Alcatel Idol Ultra ili bilo koji iPhone i druge telefone, koji za par nedelja korišćenja postanu suviše "tesni" u memorijskom smislu.
Interna memorija, posebno Android uređaja, opterećuje se kastomizacijom OS-a, odnosno proizvođačkim dodacima osnovnom Androidu, ali i raznim beskorisnim i nepotrebnim aplikacijama, koje nikada ne koristimo, ali ne možemo da izbrišemo. U stisnutoj memorijskoj fioci svaki megabajt je važan, jer igre neretko dolaze u paketu veličine jednog gigabajta, a Full HD video snimci i kvalitetne MP3 numere "proždiru" memoriju. Kako aplikacije sa telefona ne koristimo, a ne možemo da ih izbrišemo mi, zapravo, gubimo deo onoga što smo platili, a da toga neki korisnici pre kupovine možda i nisu svesni.
Ukoliko sada birate novi smartfon pogledajte listu onih sa najviše slobodne interne memorije, među modelima sa 16 GB oznakom:

- Apple iPhone 5C, 12.6 gigabajta (79 odsto skladišta)
- Google Nexus 5, 12.5 gigabajta (77 odsto skladišta)
- Apple iPhone 5S, 12.2 gigabajta (76 odsto skladišta)
- Sony Xperia Z1, 11.4 gigabajta
- BlackBerry Z30, 11.2 gigabajta
- HTC One mini, 10.4 gigabajta
- LG G2, 10.3 gigabajta i
- Samsung Galaxy S4, 8.6 gigabajta.
Interna memorija je često i pored postojanja podrške uređaja za microSD vrlo važna jer neke aplikacije i igre posebno, ne mogu da se prebace na spoljnu i nužno zauzimaju mesto u internoj memoriji.