Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Majkrosoft priprema novi operativni sistem
27.01.2014. 12:00
Izvor: Blic
Majkrosoft priprema novi operativni sistem
Zvaničnih podataka o novom operativnom sistemu kompanije Majkrosoft još nema, ali se spekuliše da bi već u oktobru Vindouz 9 mogao da postane dostupan korisnicima.
Prvenstvena namera Majkrosofta bila je da na proleće 2015. predstavi Vindouz 9 uz nove verzije Vindouz fona i modifikovanog Vindouza na kom radi konzola Xbox One.
Dosta jeftiniji hardver na kom će ovaj OS biće cenovno dostupniji mnogim korisnicima. Cena samog operativnog sistema biće takođe niža.
Preko „Klauda“: Komunikacija među uređajima koji rade na ovom OS-u biće jednostavna i obavljaće se velikom brzinom i preko “klaud” servisa.
Ipak pošto i Epl i Gugl svoje operativne sisteme nadograđuju na godišnjem nivou, moguće je da će i Majkrosoft da se priključi tom trendu. Zbog toga je realno da već u oktobru vidimo Vindouz 9.
Ideja je da se iskoriste sve kritike koje su korisnici imali na verziju 8 i 8.1 kako bi se poboljšalo iskustvo rada na uređajima s ovim operativnim sistemom.
Novi Vindouz bi trebalo da bude jeftiniji, manji (resursno) sa mnogo više aplikacija. Rast broja aplikacija u zvaničnoj prodavnici kompanije Majkrosoft je primetan, ali on i dalje zaostaje u odnosu na Epl i Android. Stoga će ovo biti jedan od glavnih fokusa u narednih nekoliko meseci. S druge strane, brzina rada na Vindouzu se znatno poboljšala pojavom novih verzija, tako da čelnici očekuju da se taj trend nastavi i sa “devetkom”.
Pretpostavlja se da će Vindouz 9 moći da prepoznaje pokretanje i glasovne komande na mnogo višem nivou od dosadašnjih “pokušaja”.