Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Apple nikad sigurniji u sebe!
10.02.2014. 13:00
Izvor: Mondo
Apple nikad sigurniji u sebe!
Podstaknut odličnim poslovanjem, planovima za budućnost i podrškom kupaca u svim segmentima Apple ulaže oko 60 milijardi u poslove sa hartijama od vrednosti.
Apple je od sredine januara, do 7. februara za otkup svojih akcija potrošio 14 milijardi dolara, rekao je direktor kompanije Tim Kuk.
Prema njegovim rečima za Wall Street Journal, u poslednjih 12 meseci kompanija je u preuzimanje sopstvenih hartija od vrednosti uložila 40 milijardi dolara. To je rekordna suma koju je u tom vremenskom periodu neka firma uložila u svoje akcije, primetio je Kuk.
Ukupno, u okviru programa povratnog otkupa, Apple planira da kupi akcije u vrednosti 60 milijardi dolara. "To (povratni otkup) znači da se oslanjamo na Apple, da zaista verujemo u ono što radimo", objasnio je šef kompanije.
Uskoro će akcionari Applea moći da glasaju o pitanju uvećanja programa povratnog otkupa akcija za 50 milijardi dolara. Takav predlog je ranije dao investitor Karl Ikan koji poseduje akcije proizvođača iPhona na sumu od četiri milijarde dolara.
10 milijardi $ u 2013. od aplikacija
Apple je ubrzao kupovinu svojih akcija u poslednje dve nedelje zbog oštrog pada kotacija. Dana 28. januara hartije kompanije su pojeftinile sa 550 na 506 dolara. Akcije su pale posle izveštaja o slabijoj od očekivane prodaji iPhona.
Iako je prodat rekordan 51 milion smartfona za jedno tromesečje, to nije dostiglo očekivanih 55 miliona iPhona.
Pored toga, Apple je upozorio da u tekućem tromesečju prihod kompanije može biti niži nego u istom periodu prošle godine.