Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Besplatan softver nevladinim organizacijama iz cele Srbije
05.05.2014. 12:00
Izvor: Blic
Besplatan softver nevladinim organizacijama iz cele Srbije
Neprofitne organizacije iz cele Srbije imale su priliku da se krajem prošle nedelje u Beogradu na skupu NGO Connection Day upoznaju sa značajem korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija za ostvarivanje svojih ciljeva, kao i softverom i tehnološkim rešenjima koje im besplatno nudi Microsoft u okviru svog Programa softverskih donacija.
Događaj koji je okupio više od 60 predstavnika 37 nevladinih organizacija, kao i nekoliko gostiju iz državnih institucija, organizovali su kompanija Microsoft i udruženje Habče.
“Zadovoljni smo korisnici dve Microsoftove softverske donacije iz 2012. godine. Dobijeni softver, poput Windowsa 8.1 i Microsoft Office Professional 2013 paketa nam pomaže da svakodnevne zadatke obavljamo mnogo efikasnije. Takođe, dopada nam se i Yammer, kojim želimo da povežemo sve mlade iz naših Divac omladinskih fondova“, naglasio je Željko Mitkovski iz Fondacije Ana i Vlade Divac, i dodao: „Mislim da bi svaka nevladina organizacija trebalo da iskoristi podršku koju Microsoft pruža u vidu softverskih donacija, naročito iz razloga što je način apliciranja jednostavan, a instalacija softvera ne zahteva in-house IT stručnjake, kako u fazi instalacije, tako ni u fazi korišćenja softvera koji je odlično prilagođen korisnicima".
Tanja Tatomirović iz kompanije Microsoft detaljno je predstavila Microsoftov Cybergrants sistem, posvećen doniranju softvera organizacijama civilnog društva, kao i uslove i procedure dobijanja donacije. Predstavnik udruženja Habče Marko Moračić govorio je o značaju tehnoloških inovacija za društveni razvoj i promene, kao i o širem sagledavanju uslova, prilika i potencijala za razvoj.
“Vrlo smo ponosni što radimo sa nevladinim organizacijama širom sveta, ali i u Srbiji, omogućavajući im lak pristup tehnologijama koje pomažu njihove aktivnosti u lokalnim zajednicama. Putem softverskih donacija i drugih programa namenjenih upravo njima, Microsoft pomaže nevladinim organizacijama da budu efikasnije, efektivnije i inovativnije u važnom poslu kojim se bave da bi unapredili društvo”, istakla je Tanja Tatomirović.
Učesnici su imali priliku da se u okviru interaktivne prezentacije Danijele Zečević i Sanje Timotijević iz Microsofta upoznaju sa svim mogućnostima koje im nude Office 365 paket i Windows 8.1, koji su besplatni za neprofitna udruženja. Vladimir Koprić iz kompanije Asbis predstavio je tablet uređaj Prestigio Vicsonte, sa Windows 8.1 i MS Office paketom.
Tanja Tanacković iz organizacije SEE ICT najavila je drugi po redu Hakaton, koji je ove godine podržan od strane Microsofta i usmeren na razvoj tehnoloških rešenja za identifikovane društvene potrebe. Vidan Danković iz Udruženja za reviziju pristupačnosti govorio je o jednom od najuspešnijih rešenja prošlogodišnjeg Hakatona – aplikaciji za mapiranje dostupnosti javnih institucija za osobe sa posebnim potrebama ili hendikepom.
Događaju su prisustvovale različite vrste udruženja iz više od 10 gradova Srbije – od krovnih organizacija do lokalnih inicijativa, od neformalnih grupa do državnih agencija. Spektar aktivnosti organizacija kreće se od ekologije i obrazovanja, preko pitanja mladih, osoba sa potrebnim potrebama, azilanata i izbeglica, do prevencije HIV-a i jačanja kapaciteta građanskog društva.