Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
"Ono što će Fejs uraditi News Feedu šokiraće vas!"
05.09.2014. 12:00
Izvor: B92
"Ono što će Fejs uraditi News Feedu šokiraće vas!"
Vidite li samo taj pretenciozan naslov? E, pa nećete više gledati tako nešto na Facebooku, makar ne u meri u kojoj ste do sada!
Facebook je postao jedan od najboljih alata za promociju bilo kakvog sadržaja, posebno medijskog. Nažalost, mediji nisu odoleli trendu senzacionalzima, pa su naslovi prepuni reči poput šokantno, fenomenalno, užas, neverovatno, katastrofa i sličnih. Facebook će uskoro takve vesti potisikivati dole u News Feedu svojih korisnika iz nekoliko razloga. Prvi i osnovni je taj što su vesti s takvim naslovima najobičniji "skupljači klikova" i mada doprinose poboljšanju čitanosti medija koji ih plasira, naslov ne odgovara "jačini" vesti koju sugeriše niti se korisniku kroz njega daje dovoljno informacija. Recimo, "Nećete verovati šta je ovaj čovek uradio! Kliknite da biste videli!" , a čovek je spasao prijatelja u nevolji ili "Skandalozno: Pogledajte ovog psa" odnoseći se na pobednika na izboru za najružnijeg psa.
Facebook smatra da ovakve vesti ne govore dovoljno naslovom i podnaslovom, ne nudeći korisniku osnovne informacije o svom sadržaju.
Zbog toga, Facebook će svojim filterima u budućnosti ovakve vesti automatski skrivati ili ih jednostavno srozati na niža mesta u News Feedu, što će omogućiti pravilno napisanim vestima i njihovim naslovima da se pozicioniraju bolje i dopru do više korisnika. Kompanija se na ovaj korak odlučila nakon što je sprovedeno istraživanje u kojem je preko 80 odsto korisnika reklo da im je sadržaj vesti iz adekvatno napisanih naslova ili podnaslova pomogao pri odluci da li će kliknuti na tu vest i pročitati je dalje ili neće, naglašava Facebookov digitalni NewsRoom.
Takođe, Facebook je objavio da bi deljenje sadržaja umesto linkova sa slikom i potpisom trebalo zameniti kopiranjem prostih linkova u polje za status, jer korisnici taj model više vole. U objavi Facebooka stoji da se kopiranjem linka na ovaj način objavljuju dodatni podaci (metadata), uključujući početak članka, što korisnicima pruža bolji uvid u vest i oni češće klikću na takve linkove.
Naravno, pratite MobIT i na Facebooku, mi nikada nismo bili deo ovakvih "izveštača" i čitajte najbolje IT, mobilne i gejmerske vesti!