Slobodno vreme
Moda
Iz prijateljstva u posao
19.11.2012. 12:00
Izvor: b92
Iz prijateljstva u posao
Kako su devojke spojile talenat, kreativnost i zabavu i to pretvorile u "mali" biznis!
"Retro dućan“ je onlajn prodavnica gde se izlažu i prodaju poklon-predmeti u čiju izradu je uloženo mnogo truda, ljubavi i posvećenosti. Jedan od idejnih tvoraca, Simonida Zorić Jančić, otkriva nam kako je nastala ideja da se osnuje "Retro dućan“:
- "Retro dućan" je nastao prilično slučajno, ako verujete da slučajnosti postoje, i to prošle jeseni, kad me je ozbiljno iznervirala stara činija od češkog kristala, u kojoj sam držala sitnice. Učinilo mi se da bi se od jednog dosadnog predmeta, poput te činije, dalo napraviti nešto zabavno - samo ako bi se dodale boje i promenila namena predmeta. Setila sam se da imam boje za staklo, koje do tada nikada nisam upotrebila. Počela sam da se igram i narednih meseci sam obojila, doradila i "doštimala" sve što mi je palo pod ruku. U celu tu igru sam uplela i svoju drugaricu, Maju Medić, inače fotografa, te smo tako počele da "brejnstormujemo" šta bismo mogle da napravimo uz pomoć svojih ruku i malo mašte.
Šta se sve može naći u vašoj ponudi?
- "Retro dućan“ je zamišljen kao onlajn zbirka različitih ukrasnih predmeta, kojima možete obradovati drage osobe, u svakoj prilici. Naša mala kolekcija se sastoji od dekorativnih predmeta poput vaza, kutija, činija, slika od presovanog cveća, ukrasnih daski, poslužavnika, svećnjaka i drugih predmeta za kuću, preko modnih dodataka u vidu svilenih marama, torbi i unikatnog nakita, pa sve do neobičnih suvenira sa motivima manje poznatih kutaka Beograda. Svaki predmet ima lični pečat i većina njih su unikati i nemoguće ih je ponoviti. Koristimo različite tehnike, od fotografije, dekupaža, patiniranja, bojenja, igramo se različitim materijalima i spajamo naizgled nespojivo. Ono što je uvek prepoznatljiva nota jeste odsustvo modernog dizajna, svedenih linija i uniformisanosti.
Kako funkcioniše online prodavnica i koliko ste uspeha imali do sada?
- Iako je ovaj projekat praktično još novorođenče i za sada samo hobi, dosta pažnje posvećujem i aspektima koji nemaju mnogo veze sa samim stvaranjem. Da bi jedna prodavnica radila na zadovoljstvo autora i kupaca, osim maštovitosti, potrebno je uložiti mnogo energije u izradu ozbiljnog sajta, prezentaciju proizvoda, brendiranje i izradu nekakvog okvira poslovanja. Mislim da to što je ovo za sada samo hobi i izvor dobre zabave, nikako nije izgovor da imamo neozbiljan i neprofesionalan odnos prema projektu i kupcima.
Budući da će dobra zarada tek doći, šta autorkama donosi ovaj posao? Šta je najlepši deo ovog posla?
- Za mene lično je najlepši deo ovog kreativnog posla onaj trenutak kada nakit ili predmet koji sam napravila nađe osobu kojoj je namenjen. Ponekad znam za koga nešto pravim, ponekad tek kad napravim neki komad nakita shvatim kome je namenjen, a ima i komada koji jednostavno čekaju da budu nađeni. Ta magija je nešto što nadoknađuje uloženi trud i ljubav u izradu svakog predmeta.
Kako nastaju umetnički predmeti?
- Inspiraciju je lako naći svuda oko sebe. Neke „kreacije“ su nastale tako što sam pokušavala da od neprivlačnog ili već sto puta viđenog predmeta napravim nešto privlačno i novo, nekada mi se namena predmeta nije dopadala pa sam tu intervenisala. Pri izradi nakita, čini mi se da uvek nalazim izvor kreativnog ludila u bogatim materijalima, dezenima i eleganciji dvorske mode, ali i sjajne epohe pedesetih. Konkretno, pedesete godine prošlog veka su inspiracija za kolekciju koju smo nazvale „Retro za neozbiljne“, a koja se poigrava stereotipom domaćice koja je u svakoj prilici tip-top sređena, bilo da ide u pozorište ili da kuva ručak.
Kako kaže Simonida: „Vaše je samo da izaberete ono što vam se dopada, a naše je da vam to lepo upakujemo, pošaljemo i da vam ulepšamo dan malim iznenađenjem“.