Slobodno vreme
Moda
Korset - Sinonim za savršenu figuru
10.12.2012. 12:00
Izvor: b92
Korset - Sinonim za savršenu figuru
Izraz "lepota boli" ne važi samo za novije doba. Ukoliko mislite da su potpetice od 15cm bespotrebno žrtvovanje zarad mode, zamislite kako biste ste se osećali da ste živeli u zlatno doba korseta.
Početkom 16. veka korseti su postal deo svakodnevnog odevanja dama iz najrazličitijih krugova i krajeva. Ideal o figuri koja liči na peščani sat, sa izraženim grudima i kukovima, naspram tanušnog struka rezultirao je stvaranjem neudobnih korseta, koji su se pravili od metala ili kosti velikog kita i bili ukrašeni čipkom i satenom.
Takvi korseti izašli su iz upotrebe početkom 20. veka, a danas se za izradu seksi veša koriste mnogo praktičniji i udobniji materijali. Zanimljivo je i da su i muškarci tokom istorije nosily korsete kako bi stanjili figure, ali ovaj trend nije zaživeo kao kod nežnijeg pola.
Oživljavanje burleske tokom proteklih godina nas je vratilo u stara vremena čipke i satena, s tim što današnji korseti ne ostavljaju posledice na zdravlje žene. Možda niko ne uspeva da prikaže lepotu zavođenja u takvom komadu veša kao Dita fon Tiz koja svoju slavu duguje baš korsetu.
Pronalazak likre je napravio pravu revoluciju u pravljenju komada veša koji će figuru učiniti aktraktivnijom i poželjnijom. Steznici su sada dostpuni svima, a nije nikakva tajna da zvezde ne polaze na crvene tepihe bez pažljivo odabranog steznika. Devedesete su donele i "puš ap" grudnjak, te uz male trikove, svaka žena može bar na kratko da izgubi nekoliko kilograma, dobije bujno poprsje ili tanani struk, bez ikakvnog napora. Stalno nošnje steznika je loše za cirkulaciju, te se zato insistira da je ovo rešenje ipak samo trenutno i treba ga čuvati za određene prilike i određene odevne kombinacije.
Veličina odabira veša koji će laskati vašoj figuri je možda i važnija od odabira veličine odeće. Ukoliko je vaš korset broj manji, možete osetiti da ste kratkog daha, ili se čak onesvestiti. Uostalom, pogrešan broj može dovesti do kontraefekta, te je najbolje da se držite prave veličine, a pri odabiru će vam asistirati prodavac, ali i vaše telo, koje će burno reagovati na svako preterano stezanje.
Drugi važan korak pri odabiru pravih komada za oblikovanje tela je šta želite da sakrijete, a šta da istaknete. Izbor je poprilično širok, te ide od steznika za butine i pozadine sve do celog tela. Kako se danas prave od tankih materijala, ne morate brinuti o tome da li će se ocrtavati, ali obratite pažnju na dužinu. Čak i kod komada koji su seksi, poput korseta, zapamtite da se radi o vešu, te i da svako pokazivanje istog u javnosti može izgledati vulgarno.