Slobodno vreme
Moda
Znate li kako pravilno održavati zimsku odeću?
08.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Znate li kako pravilno održavati zimsku odeću?
Da li znate kako pravilno, a jednostavno da održavate zimsku odeću i produžite joj vek trajanja? Zimska odeća zbog svojeg sastava i vrsta tkanine zahteva drugačije održavanje od laganih letnjih materijala. Osim toga, neke zimske odevne predmete ne možete samo staviti u mašinu i oprati.
Zimske jakne i prsluci
Koliko ih često treba prati: dva puta u sezoni
Uputstva za pranje
Prečesto pranje zimskih jakni i prsluka nije preporučljivo, jer se perje kojim su punjeni može uništiti, stoga je dva puta u sezoni sasvim dovoljno. Jakne i prsluke možete prati u veš mašini, ali isključivo u hladnoj vodi, a izbegavajte klasični prašak za veš, jer će poravnati perje, pa će jakna izgledati spljošteno. Najbolje je koristiti posebno namenjena sredstva za osetljive tkanine.
Šta je još dobro znati
Nakon pranja, jaknu osušite u mašini na niskoj temperaturi, a dobro je ubaciti i tri čiste teniske loptice koje će sprečiti da se perje spljošti. Kako biste izbegli da se perje slepi, jaknu dobro osušite, čak i ako budete morali da je sušite nekoliko puta u mašini.
Vunene jakne i džemperi
Koliko ih često treba prati: nakon šest do sedam nošenja
Uputstva za pranje
I dok su pamučne deblje majice i obični džemperi vrlo laki za održavanje, jakne i džemperi od vune traže dodatnu negu. Kako bi ovi odevni komadi ostali mekani, glatki i bez 'gromuljica', vunene jakne i džempere pre pranja okrenite na unutrašnju stranu, pa ih u mašini perite s odećom sličnih boja, a izbegavajte pranje s odećom koja bi mogla puštati gromuljice i sitne končiće. Vunene predmete svakako dva puta isperite kako bi otišao sav deterdžent, a sušite ih na vazduhu.
Što je još dobro znati
Ako vaše vunene jakne imaju vodootporni sloj na sebi, izbegavajte omekšivač koji bi mogao smanjiti otpornost tkanine. Dlake kućnog ljubimca s vunene odeće najlakše ćete skinuti uz pomoć gumenih rukavica.
Kape, rukavice i šalovi
Koliko ih često treba prati: tri do pet puta u sezoni
Uputstva za pranje
Posvetite više pažnje ovim, po pitanju pranja, vrlo često zanemarenim odevnim predmetima. Samo pomislite na šminku, znoj, masnoću kože, ostatke parfema i bakterije koje pokupite na rukavicama i odmah ćete poželeti da ih dobro operete. U zavisnosti od materijala, kape, šalove i rukavice možete prati u mašini ili na ruke, a kožne šešire i rukavice očistite posebno namenjenim sredstvima za kožu.
Šta je još dobro znati
Nikada nemojte rukavice ostavljati u džepovima jakne i kaputa. Tkanina rukavica postane vlažna zbog ruku tokom nošenja, pa treba da se provetre. Ako ih ostavljate u džepovima, mogle bi poprimiti neugodan miris na plesni.
Najlonke
Koliko ih često treba prati: nakon svakog nošenja
Uputstva za pranje
Kako imaju istu funkciju kao i čarape, najlonke je potrebno prati nakon svakog nošenja, a najbolje je prati ih na ruke i obesiti ih da se osuše na vazduhu.
Šta je još dobro znati
Kako bi što duže trajale, svaki par najlonki stavite u posebnu plastičnu kesicu. Osim što će biti zaštićene, prilikom oblačenja biće vam lakše da pronađete željeni par.
Kožne jakne i jakne od jelenje kože
Koliko ih često treba prati: jednom u sezoni
Uputstva za pranje
Kožne jakne prilično su izdržljive i jedno čišćenje u sezoni biće im dovoljno. Međutim, taj posao je ipak najbolje prepustiti stručnjacima. Kako bi vaša kožna jakana uvek bila u top formi, eventualne mrlje čistite redovno i to sredstvima namenjenim za to.
Šta je još dobro znati
Mrlje od šminke i parfema na okovratniku najbolje je sprečiti nošenjem šala. Osim toga, nemojte pretrpavati džepove da jaknu ne razvučete i deformišite oblik. Prilikom sklanjanja u ormar za toplije mesece, izbegavajte da kožne jakne stavljate u plastične kese koje će ih isušiti, jer će koža popucati.
Helanke i donji deo trenerke
Koliko ih često treba prati: nakon jednog do tri nošenja
Uputstva za pranje
Osim ako u helankama ili donjem delu trenerke niste vežbali, sigurno ih možete obući još koji put. Kada ih perete u mašini, okrenite ih na unutrašnju stranu kako biste izbegli da boja izbledi. U slučaju da je reč o markiranom komadu koji ste prilično skupo platili, izbegavajte sušenje u mašini.
Šta je još dobro znati
Ako želite izbeći da vam se helanke i trenerke 'obese' i razvuku, pre nego što ih kupite, proverite šta piše na etiketi. Ako piše da se helanke skupljaju barem dva odsto, tkanina će nakon pranja izgledati kao nova, ali ukoliko je sastav stopostotni pamuk, nećete moći da izbegnete da se nakon samo jednog dana nošenja tkanina na zadnjici razvuče.
Pantalone i suknje
Koliko ih često treba prati: nakon pet do sedam nošenja
Uputstva za pranje
Zimske tkanine, poput tvida, vune i somota ponekad su vrlo teške za održavanje, pa je dobar potez takvu odeću odneti na hemijsko čišćenje. Da biste malo uštedeli, dobar je potez i nabaviti posebno sredstvo za suvo čišćenje tih tkanina.
Šta je još dobro znati
Poslužite se starim trikom koji često koriste vlasnici vintidž odeće: odeću poprskajte mešavinom vode i votke i ostavite je da se osuši. Prirodno bez mirisa, votka će pomoći da se odeća dezinfikuje i ukloniti neugodne mirise.
Bodiji i donji veš za oblikovanje
Koliko ih često treba prati: nakon jednog do tri nošenja
Uputstva za pranje
Generalno, ako ispod bodija nosite gaćice, možete ga obući još koji put. Najbolje ga je prati ručno, a za pranje u mašini preporučuje se da ga stavite u mrežastu vrećicu i operete u hladnoj vodi.
Šta je još dobro znati
Izbegavajte pranje sa omekšivačem i sušenje u mašini, jer ćete tako uništiti elastičnost bodija i steznika. Umesto toga, nakon pranja ostavite ih da se osuše na vazduhu.
Džemperi
Koliko ih često treba prati: nakon dva do pet nošenja
Uputstva za pranje: Džempere od pamuka, svile i kašmira trebalo bi prati nakon dva do tri nošenja, jer su te tkanine poprilično osetljive. Odeća od vune, akrila i poliestera može izdržati i do pet nošenja. Vuna prirodno odbija prljavštinu, prašinu i tečnost. No bez obzira od kojeg je materijala vaš džemper, najsigurnije je poštovati uputstva s etikete.
Šta je još dobro znati
Ručno pranje najbolje je rešenje, a ako strahujete zbog moljaca, džempere je najbolje odneti na hemijsko čišćenje.
Vuneni kaputi
Koliko ih često treba prati: jednom do dva puta u sezoni
Uputstva za pranje
Ako je to kaput koji svakodnevno nosite, očistite ga dva puta u sezoni. Kapute koje nosite samo u posebnim prigodama dovoljno je jednom u sezoni odneti na hemijsko čišćenje. Između temeljnog čišćenja kaputa koristite četke kojima ćete ukloniti površinske nečistoće, a okovratnik i ivice rukava očistite pomoću vlažne krpe i nežnog sapuna.
Šta je još dobro znati
Kako kaput ne bi imao ustajao miris nije loše povremeno ga staviti na balkon kako bi se provetrio. Izbegavajte držanje kaputa u ormarima.