Slobodno vreme
Turistički vodič
Vikend u Budimpešti
31.07.2007. 12:00
Izvor: B92
Vikend u Budimpešti
Budimpešta je grad umetnosti, mode i muzike. Ovde ne bih mogla da živim, previše je vetrovito, ali svakako je grad u koji ću se rado vraćati.
Predivni glavni grad Mađarske nalazi se na srednjem toku Dunava. Sve što se događa u zemlji, počinje i završava u Budimpešti. Lepota grada ono je što ga određuje: široke avenije, prelepi parkovi, stara zdanja sa obe strane reke i skladna mešavina arhitektonskih stilova s pravom su mu dali nadimak Pariz Istočne Europe. Verovatno ste čuli priču o dva grada, Budimu i Pešti, koji su se spojili u jedan grad. Osim divnih zdanja s obe strane Dunava, ako ste ljubitelj umetnosti, ne propustite posetu bogatoj Nacionalnoj galeriji, a svakako pogledajte i Kraljevsku palatu sagrađenu u 13. veku i katedralu sv. Matije, kao i prelepe mostove. Želite li grad razgledati noću, predlažemo vam brod, ili šetanju romantičnim ulicama Starog grada. Budimpešta nudi bogat noćni program: od opere, pozorišta, baleta, do pivnica sa lokalnim mađarskim melosom ili kabare predstava nalik onim u Parizu. Budimpešta je glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski i trgovački centar zemlje. Ima preko 1,7 miliona stanovnika, što je manje od vrhunca dostignutog sredinom 1980-ih, kada je imala 2,07 miliona. Postala je sjedinjeni grad 1873. spajanjem Budima i Obude, na desnoj obali Dunava, sa Peštom, na levoj (istočnoj) obali.

Umetnost
Budimpeštanski Muzej likovnih umetnosti obeležava 100 godina postojanja velikom izložbom radova holandskog majstora Vinsenta van Goga. Na izložbi Van Gogovog stvaralaštva predstavljene su neke od najpoznatijih slika holandskog umetnika, kao što su „Irisi“, „Arležanka“ i „Autoportret s lulom“. Radovi su pozajmljeni iz preko 40 kolekcija, uključujući Van Gogov muzej u Amsterdamu, Nacionalnu galeriju iz Vašingtona, njujorški Metropoliten i pariski Luvri Orsej. U uvodu za glavnu izložbu prikazan je izbor dela umetnika koji su izvršili najveći uticaj na Van Goga i formiranje njegovog stila, kao što su Rembrant, Delakroa, Žan-Fransoa Mije i Dobinji, a kompletnu sliku posetiocima pruža uvid u Van Gogove kolekcije japanskih drvoreza, koje se mogu videti u budimpeštanskim bibliotekama i muzejima. Finale izložbe su slike koje reflektuju uticaj holandskog majstora na mađarsko slikarstvo dvadesetog veka.

Muzika
Budimpešta je, između ostalog, poznata po velikom muzičkom festivalu Sziget, jednom od najvećih muzičkih događaja Evrope. Lociran je na najlepšem ostrvu na Dunavu i ulazi u petnaestu godinu postojanja. Tokom godina nastupe su imala eminenta muzička imena poput Dejvida Bouvija, Igija Popa, Roberta Planta, Nika Kejva, Rejdiohed, Oejzis, The Cure, Prodigy, Placebo, Franc Ferdinand, Korn, Slayer, Basement Jaxx, Scissor Sisters, Muse i mnogi drugi. Prošle godine festival je posetilo 385.000 ljudi. Ako imate vremena i dovoljno energije, posetite ovaj događaj koji će trajati od 8. do 15. avgusta.

Moda
Kupovina je uvek veoma atraktivna za turiste. Osim prodavnica karakterističnih za ovaj grad, postoje i veliki trgovački centri poput Duna Plaza i Westend City Center u ulici Vacite, Mammut u ulici Szena. Najatraktivnije prodavnice uglavnom su u donjem gradu između ulica Andrassy, Rakoczi i Vaci. Preporučujem tržni centar Arkad koji se nalazi na trgu Őrs vezér. Do njega možete stići linijom metroa M2, a odmah pored je i velika Ikea. U Arkadu možete naći većinu popularnih brendova: Nike, Promod, Mexx, Esprit, New Yorker, Salamander, Humanic, kao i vrlo popularni H&M. Tržni centar je ogroman tako da će vam trebati celo popodne da ga obiđete, a pauzu možete napraviti u nekom od kafića ili restorana brze hrane. Pušenje je samo ponegde dozvoljeno. Radnje rade do 21h, a kafići i duže. I subotom i nedeljom je sve otvoreno. U glavnoj trgovačkoj ulici, Vaci, možete naći Mango, H&M, Promod, Benetton, C&A i mnoge druge firme, ali može se desiti da je poneka radnja vikednom zatvorena. Ako u Arkadu niste našli sve što vam srce želi, samo dve stanice metroa plavim vozom od ulice Vaci, na stanici Nyugati, nalazi se tržni centar WestEnd sa preko 400 prodavnica. Cene su mnogo pristupačnije od naših, na zimskim rasprodajama možete naći čak tri puta jeftiniju garderobu nego u Beogradu.
I na kraju, ako imate priliku, posetite prolećni festival vina u Budimpešti. Održava se od 7. do 9. aprila. Živeli!