Slobodno vreme
Turistički vodič
Veliko interesovanje za vaučere za odmor u Srbiji
20.07.2015. 12:00
Izvor: B92
Veliko interesovanje za vaučere za odmor u Srbiji
Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo izjavila je danas da se do sada za vaučere za subvencionisani odmor u zemlji prijavilo oko 6.300 građana, a nadležni razmisljaju da ako se za to steknu uslovi slična akcija bude organizovana i naredne godine.
Prvobitni rok za prijavljivanje građana je bio 15. jul i on je produžen na 15. oktobar, podsetila je Pindžo istakavši da je do sada u domaćim ugostiteljskim objektima rezervisano više od 35.000 noćenja i to uglavnom za septembar, oktobar i novembar.

"To je za nas veoma važno jer su to meseci kada je slabija poseta na našim turističkim destinacijama", rekla je Pindžo za Tanjug. Najveća potražanja bila je za banjama - Prolom, Lukovskom, Vrnjačkom, Sokobanjom i Banjom Koviljača, kao i za planinama Tarom, Kopaonikom, Zlatiborom, Divčibarama i Starom planinom. Ona je istakla da su se ovoj akciji u najvećem broju odazvali penzioneri i da je u strukturi ukupno prijavljenih 70 odsto penzionera.

Slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara, potom nezaposlena lica, kao i korisnici tuđe nege i pomoći, kazala je ona. Pindžo je objasnila da, s obzirom da su sredstva za ovu akciju bila obezbeđena, onog trenutka kad se shvatilo da je pređašni rok od 6. do 15. jula bio kratak, on je produžen na 15. oktobar i svi zainteresovani koji ispunjavaju kriterijume se mogu prijavtiti do tog datuma.

Ona je naglasila da bi prijave trebalo predati minimum 30 dana ranije od prvog dana otpočinjanja godišnjeg odmora kako bi celokupna procedura mogla na vreme da bude završena.

"Građani su sugerisali da im je vrlo teško da godišnji odmor isplaniraju unapred. Vrlo često su stizale sugestije da nemaju mogućnost da sagledaju kakve će biti vremenske prilike i da je to sve nešto što može da utiče na njihovu odluku", rekla je Pindžo. Prema njenim rečima, rezultate ove akcije, analizu struktura turista, nihove sugestije kao i sugestije ugostitelja, prihode po osnovu boravišnih taksi, po osnovu PDV-a nadležni državni organi će analizirati i to će biti osnova da se na vreme planiraju slične aktivnosti za narednu kalendarsku godinu.

Rok za prijavu za vaučere je produžen kako bi se turistička sezona produžila na oktobar i novembar. Početak prijave bio je 6. jul od kada građani na šalterima Pošta Srbije mogu da podnesu prijave za vaučere u vrednosti od 5.000 dinara za plaćanje smeštaja na nekoj od turističkih destinacija u Srbiji koje subvencioniše država. Građanima su na raspolaganju 244 ugostiteljska objekta u Srbiji koja su se prijavila na konkurs, a njihov spisak mogu pročitati na internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Korisnik na šalteru pošte pored prijave treba da priloži fotokopiju lične karte, potvrdu o rezervaciji smeštaja za najmanje pet noćenja na kojoj mora stajati da je period rezervacije od 1. avgusta do 20. novembra ove godine, kao i potvrdu o sticanju prava po nekom od kriterijuma za dodelu vaučera.

Vaučere mogu dobiti penzioneri, nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni i ratni vojni invalidi čija primanja ne prelaze 60.000 dinara. Pošta prijave šalje Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a korisnicima koji po kriterijumima ministarstva budu ispunili uslove za godišnji odmor sa popustom, putem pošte biće dostavljeni personalizovani vaučeri preporučenom pošiljkom.

Vlada Srbije je 18. juna usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele sredstava za podsticanje razvoja domaćeg turizma, koja predviđa podelu vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u Srbiji.