Slobodno vreme
Turistički vodič
U Rimu otvorena tzv. "Sikstinska kapela" ranog Srednjeg veka
24.03.2016. 12:00
Izvor: B92
U Rimu otvorena tzv. "Sikstinska kapela" ranog Srednjeg veka
Posle 30 godina restauracije, u Rimu se za javnost ponovo otvara crkva Santa Marija Antikva, iz 6. veka, sa retkom kolekcijom ranohrišćanske umetnosti.
Italijanske vlasti i Fond svetskih spomenika platili su restauraciju fresaka svetaca, mučenika, kraljica, papa i careva, 2,7 miliona evra, prenosi Rojters.

"Ova crkva je Sikstinska kapela ranog Srednjeg veka," rekla je istoričarka umetnosti Marija Andaloro, i dodala da je reč o najboljim figuralnim predstavama hrišćanskog sveta izmedju Rima i Vizantije.

Među delima koje posetioci mogu videti je i jedna od najstarijih hrišćanskih ikona na svetu, Bogorodica sa detetom, koja je odneta iz crkve posle zemljotresa 847. godine, kao i digitalna projekcija kako je slika Blagovesti naslikana iznad portreta prehrišćanske vizantijske kraljice sa krunom i bisernom odorom.

Andaloro je objasnila da je, za razliku od drugih rimskih crkava, ova jedinstvena po tome što je odolela arhitektonskim izmenama tokom baroka i perioda kontrareformacije, jer je bila oštećena i zapuštena sve do 1900. godine.