Slobodno vreme
Turistički vodič
Pariz dobija novu bordel-atrakciju
17.11.2014. 14:00
Izvor: B92
Pariz dobija novu bordel-atrakciju
U pariskoj poznatnoj četvrti Pigal od sada se jednom mesečno održava veče "Bordel poezije" tokom kojeg amateri pesnici u intimnoj atmosferi recituju svoje pesme klijentima.
Veče se održava u restoranu na Pigalu, kvartu poznatom po prostituciji. Klijent bira "izvodjača poezije" koji u intimnoj atmosferi tokom 10 minuta recituje pesme po svom izboru ili izboru mušterije.

Na tim večerima se ne recituju klasici svetske poezije niti erotske pesme, već pesme koje su osmišljene u datom trenutku inspirisane trenutnom atmosferom.

Ideja o "Bordelu poezije" rodjena je u Njujorku 2008. godine pod pokroviteljstvom jedne žene iz Kalifornije koja se dosadjivala na poetskim večerima.

"Htela sam da unesem svežu krv u toj umetnosti. Šarl Bodler i Oskar Vajld su bili popularni u svoje vreme. Zašto ne bih sada bili popularni pesnici našeg vremena", zapitala se Stefani Berger (30), koju zovu "Madam".

"Bordeli poezije" održavaju se u nekoliko svetskih gradova u poznatim restoranima ili noćnim klubovima. Te večeri su postale popularne u Čikagu, Londonu, Barseloni i Briselu, a sada i u Parizu.

"Prirodan je spoj poezije i prostitucije, jer su najstariji zanati na svetu. One obuhvataju marginalizaciju, fantaziju, intimnost, želje, nasilje i zadovoljstvo", ocenila je "Madam" i dodala da je "danas teško živeti od poezije zbog čega je potrebna prosititucija da bi se prodala".