Slobodno vreme
Turistički vodič
Zašto Holandija guši kanabis turizam?
23.02.2015. 12:00
Izvor: B92
Zašto Holandija guši kanabis turizam?
Još od 1976. vlasti širom Holandije odlučile su da ignorišu činjenicu da je upotreba kanabisa u ovoj zemlji nezakonita i da nikog neće sudski goniti zbog posedovanja količina ove supstance manjih od pet grama.
Ova politika nazvana “gedoogbeleid”, u svetu poznatija kao “holandski model”, razlog je zbog kog gomile turista posećuju amsterdamske kafiće u kojima bez straha puše marihuanu. Međutim, to im ubuduće možda neće biti dozvoljeno.

Kanabis sa više od 15 procenata THC, sada bi mogao da se smatra “jakim narkotikom”, nakon što je vlada odlučila da pooštri politiku vezanu za droge.

Takođe, kafići u kojima se prodaje marihuana, ubuduće moraju da biraju između toga da služe alkohol i marihuanu, pretpostavljajući da će većina izabrati ono prvo.

Nekada je u Amsterdamu bilo gotovo 300 takvih kafića (u celoj Holandiji oko 1.000), a sada ih je manje od 200 (odnosno, 617 širom zemlje).

Iako je i dalje uzgoj marihuane ilegalan, vlasti su pasivno dozvolili kafićima da prodaju travu, često “žmureći na jedno oko”.

To više neće biti slučaj. Novi zakon biće usmeren čak i protiv najmajnih uzgajivača marihuane, pa tako svako ko ima električne lampe, pripremljenu zemlju, odabrano seme i ventilaciju, može po zakonu da se smatra “profesionalcem” i tako bude oštrije kažnjen.

Rezultat je to da kafići sve češće kupuju kanabis od kriminalnih organizacija, spremnih da apsorbuju rizik od krivičnog gonjenja, zbog uzgoja velikih količina marihuane u kontejnerima ukopanim u zemlju.

Međutim, turisti koji posećuju Amsterdam samo kako bi pušili marihuanu, važan su element gradskih finansija.

Sindikat kafića iz Mastrihta, u kom je zabranjen rad lokalima u kojima može da se puši marihuana još 2005, naručio je istraživanje 2008. prema kom su strani posetioci pre donošenja te odluke, ostavljali oko 140 miliona evra godišnje u tom gradu.

Zarada, koja je u Amsterdamu još veća, glavni je razlog zbog kog su gradske vlasti tako dugo odolevale pooštravanju zakonskih okvira.

Kako je došlo do promena?

Neki glavnog krivca vide u Narodnoj partiji za slobodu i demokratiju koja je počela da konsoliduje redove i zahteva nultu toleranciju prema narkoticima.

“Naš poslednji premijer (Jan Peter Balkenende) verovao je da trava potiče od Đavola”, kaže Mila Jansen, legendarna figura u Amsterdamu, koja je otkrila način da proizvodi hašiš u veš mašini.

Međutim, promene su i posledica pritiska drugih zemalja, naročito Francuske, koja je zahtevala od Međunarodnog panela za kontrolu narkotika da sankcioniše Holandiju zbog narušavanja međunarodnih sporazuma o zakonima o narkoticima.

S druge strane, aktivisti i udruženja građana pokušavaju da ubede vlasti da razmotre usvajanje američkog modela, prema kom se legalizuju i regulišu sve komponente uzgajanja i prodaje marihuane.