Slobodno vreme
Turistički vodič
Sudanske piramide zapuštene i neposećene
27.04.2015. 12:00
Izvor: B92
Sudanske piramide zapuštene i neposećene
Male, stepenaste piramide koje se uzdižu iz pustinjskih bregova severnog Sudana, liče na one u susednom Egiptu, ali za razliku od čuvenih piramida u Gizi, prilično su neposećene.
Piramide u drevnom sudanskom gradu Meroeu, oko 200 kilometara severno od glavnog grada Kartuma, turisti retko posećuju, iako se nalaze na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine, poput onih u Egiptu.

Sankcije protiv vlade dugogodišnjeg predsednika Sudana Omara el Bašira zbog dugotrajnih unutrašnjih konflikta u toj zemlji ograničile su njen pristup stranoj pomoći i donacijama, a istovremeno su ugrozile i turizam.

Mesto na kojem su piramide, poznato kao Ostrvo Meroe, jer je u antičko doba oko njega proticala reka koja je odavno presušila, nekada je bilo rezidencija vladara Kuš kraljevstva, poznatog kao crni faraoni.

Njihove piramide, visoke u rasponu od šest do 30 metara, izgradjene su između 720. i 300. godine pre nove ere. Ulaz u njih je obično okrenut ka istoku, u znak pozdrava izlazećem suncu.

Piramide imaju dosta dekorativnih elemenata, inspirisanih faraonskim Egiptom, Grčkom i Rimom, što ih, kako navodi Agencija UN za kulturu, čini neprocenjivim relikvijama.

Preterano nestrpljivi arheolozi su, medjutim, u 19. veku otkinuli sa nekih piramida zlatne listiće, a neke ukrase potpuno uništili, rekao je direktor Nacionalnog muzeja Sudana u Kartumu, Abdel-Rahman Omar.

Nedavno je samo par turista i belih kamila primećeno na tom mestu, koje nadgleda šačica pripadnika bezbednosnih snaga.

Sudanska turistička industrija uništena je ekonomskim sankcijama uvedenim zbog konflikata u Darfuru i drugim regionima.

Baširova vlada, koja je došla na vlast posle državnog udara islamista 1989, bori se da očuva svoje antikvitete.

Katar je u poslednjih nekoliko godina obećao 135 miliona dolara za renoviranje i podršku sudanskim antikvitetima.

Omar je, međutim, ukazao da Sudan i dalje godišnje ima samo 15.000 turista.