Slobodno vreme
Turistički vodič
Andora: Miris šunke sa vrhova Pirineja
20.10.2014. 13:00
Izvor: B92
Andora: Miris šunke sa vrhova Pirineja
Jesen je, kažu, najbolje vreme za posetu kneževini Andori i njenoj prestonici, smeštenoj na 1.023 metra planinskog venca Prineja.
To je period kada jenjavaju turističke gužve, kada su muzeji i prodavnice poluprazni, a u varoši od dvadesetak hiljada žitelja je dovoljno živo, da se ne osećate usamljenim.
U Andoru la Velja, glavni grad jedne od najmanjih evropskih država, najbolje je stići autobusom iz Barcelone koja je udaljena 208 kilometara, jer prestonica kneževine nema železničke pruge i stanice, a ni aerodrom. Kneževina Andora je nastala tako što je car Karlo Veliki posebnom poveljom dodelio zemlju Kataloncima kao nagradu za njihovu borbu protiv Mavara. Suverenitet nad kneževinom su dugo delili Španci i Francuzi, ali su na kraju Katalonci preovladali i danas oni čine većinu stanovništva u zemlji od samo 468 kvadratnih kilometara. Katalonski je zvanični jezik ove kneževine, koja ima oko 86.000 stanovnika, mada postoji i andorski jezik, nastao kao mešavina govora domorodaca i doseljenika iz Španije i Francuske.
Andora nije punopravna članica EU, ali zato uživa specijalni status i ima iste trgovinske pogodnosti kao i punopravne članice. Zato stanovnici Andore vole da se hvale svojim visokim standardom koji su postigli bez članstva u EU, ali i veoma visokom prosečnom dužinom života na svetu od 83,5 godina.
Od sedam andorskih naselja najveći i najvažniji grad Andoru la Velja nalazi se na jugu ove planinske zemlje u uskoj dolini reke Valira. Postoje podaci da je grad osnovan u doba pre Hrista. O tome svedoče ostaci starog gradskog jezgra. Značajna je Kuća de la Valj (zgrada parlamenta), ali i crkva Svetog Stjepana Prvomučenika izgrađena u 11. veku u romaničkom stilu. Najstarija i najpoznatija crkva je u župi Santa Coloma, dok je kradska katedrala prepoznatljiva po svojim grafitima na spoljnim zidovima i visokom zvoniku. Najveći kulturni centri u prestonici su Kneževa palata, odnosno vladina dvorana, Nacionalni muzej i gradsko pozorište.
Varoš je prestonica države od 1287. godine. Ujedno je sedište zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, ali i centar kulture, bakarstva, privrede, turizma i sporta. Iako u 20. veku Andora nije imala veliki istorijski značaj, uspela je na sebi svojstven način da se uzdigne iz zaborava i samoće Pirineja i izraste u “najveći evropski djuti fri šop“ .
U Aveniji Karmelani i ulici Bonaventura Riberagva nalazi se hiljadu prodavnica nakita, dijamanata, satova, parfema, duvana, viskija, šunki, obuće i firmirane garderobe, koja je u jesen izložena po dobro sniženim cenama. Skupoceni parfemi se prodaju sa popustom i od 50 odsto. Andorcima se ovakva vrsta trgovine isplati, jer je kneževina zemlja bez poreza. Zato je privlačna ne samo za strane turiste i trgovce, već i za švercere, pa Katalonci masovno u ovoj varoši kupuju šunke, viski, zlato, antikvitete i cigare, da bi ih preprodavali po Španiji.
Andora ili Kneževina Doline, kako je zovu stranci, nema izlaz na more. Njen najviši planinski vrh, Koma Pedrosa, dostiže visinu od 2.947 m. Graniči se sa Španijom i Francuskom. Sastoji od sedam parohija i gradova: Andora la Velja, Kaniljo, Enkamp, Eskaldes - Endorganj, La Masana, Ordino, Sent Djulija de Lorija.
Tu su i prodavnice tehničke robe najnovije generacije, po daleko nižim cenama od onih u ostalim evropskim prestonicama. Naime, kada su pedesetih godina prošlog veka u Andoru stigli prvi turisti, zaljubljenici u prirodu, lov, ribolov, zimske sportove, otkrili su draž kupovine robe iz svih krajeva sveta. Otuda su danas „djuti fri“ turizam, odnosno prodaja glavni izvor prihoda ove zemlje. Nezaposlenih u celoj Andori, gotovo da nema.
Malo je poznato, međutim, da je kneževina Andora veliki proizvođač parfema i cigara. U ovoj zemlji postoji 19 fabrika parfema i 102 plantaže duvana i pogona za pravljenje cigara. Rodonačelnik industrije mirišljave lepote je Julija Bonet, rođena u Andori 1922. godine, koja je prva 1939. otvorila fabriku toaletne vode i kozmetike i potom kreirala parfem “Julia” (danas se prodaje u njenom lancu parfimerija širom Evrope i sveta). U čast gospođe Julije Bonet, 2003. godine je otvorena fondacija i Muzej parfema, koji godišnje poseti čak milion turista.
I mada se ne bi očekivalo da usred Pirineja raste duvan, kneževina Andora se svrstala u proizođače cigara, koje su doduše lošijeg kvaliteta od kubanskih, ali dovoljno vredne da su i one završile u svom Muzeju duvana. U gradu ima mnogo muzeja, a ističe se muzej auzomobila sa četvorotočkašima iz period 1898. – 1950. Grad, kneževinu i ove muzeje prošle godine posetilo je 9,5 miliona stranaca.
Sve do početka pedesetih godina kneževina je bila poljoprivredna zemlja, u kojoj su stanovnici Andore živeli od stočarstva i proizvodnje stoke, mesa i posebno šunki. Tu tradiciju žitelji Androe, ali i njene prestonice nisu napustili. Na jesen, cene andorskih šunki, neslanih, mekanih i slatkih, pale su sa 36 na 10 evra po kilogramu, pa su prodavane kao sladoled.
Preduzimljivi stanovnici Andore izgradili su i najveći alpski tobogan na svetu, dugačak čak 5.300 metara. Smešten je u zabavnom parku „Naturlanija“, u mestašcu Sant Hulia i oduševljava posetioce svih uzrasta, od 7 do 77 godina. Sam uspon do vrha tobogana, kroz drevnu borovu šumu „La Rebasa“ predstavlja poseban doživljaj koji traje 15 minuta. Sledi uzbudljiv spust sankama na šinama od čije vrtoglave brzine čak i najhrabijima zastaje dah.
Andora je dom narodnih plesova kao što su kontrapas i maratksa, koji još uvek opstaju, posebno u gradiću Sent Đulija de Loriji.
Andorina narodna muzika ima sličnosti sa muzikom Španaca i Francuza, ali posebno upečatljiv je katalonski uticaj, koji se i ogleda u prisustvu plesa sardana. Prestonica malene kneževine je 1991. i 2005. bila domaćin Igara malih europskih država.
U dolini Madriu (na reci Valiri), koja se nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, ljudi i danas žive u harmoniji s prirodom. Glečerskog je porekla i zauzima deset odsto teritorije Andore. Obilazak doline nudi posetiocima najlepši pogled na okolni pejzaž i stare pastirske kolibe izgrađene u tradicionalnom stilu.
Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova, Andora je idealno turističko odredište. Popularno je planinsko selo El Serat na nadmorskoj visini od 1.540 metara, odakle mozete uzivati u predivnom pogledu.
I posebno vredi videti moderne skijaške centre Valjnord i Grandvalira, koji raspolažu sa čak 284,5 kilometara skijaških staza sa 110 žičara i 1385 topova za proizvodnju veštačkog snega. Ova skijaška oblast ima čak 65 vrhova viših od 2.000 m, što obezbeđuje stalnu prisutnost kvalitetnog i prirodnog snega. Drugi popularni ski centri su Pas de la Kasa, na granici sa Francuskom.