Slobodno vreme
Turistički vodič
Neočekivane lepote Japana
15.12.2014. 12:00
Izvor: B92
Neočekivane lepote Japana
Iako se lepote Japana uglavnom povezuju sa trešnjama u cvatu i ukusnim sušijem, ta zemlja ima još mnogo toga da ponudi.
Predstavljamo vam manje poznate razloge zbog kojih je Japan atraktivna destinacija.

Pravo na plažu
Zuši i Enošima plaže su na oko sat vremena vožnje vozom od Tokija. Ako imate više vremena, pođite do Niđima ostrva prekrivenog belim peskom, do kog vam je potrebno oko tri sata plovidbe.
Plaža je popularna među surferima i ima mnogo pansiona u kojima možete iznajmiti bicikle.
Kako biste se potpuno udaljili od uobičajene slike Japana, pođite u subtropska Jaejama ostrva koja su blizu Tajvana.
Jedno od njih, Taketomi, naseljava svega oko 400 ljudi, ali zato nudi mnoge prirodne lepote.

Roštiljanje u prirodi
U gusto naseljenim gradovima Japana, lokalno stanovništvo odlazi u javne parkove, kada se uželi provoda u prirodi.
Žurke se tolerišu, pod uslovom da svako počisti nered iza sebe. Jojogi park u Šibuji i Ueno park u Taitu, oba u Tokiju, popularni su među stanovnicima, zato što se nalaze na obalama reke Tamagave.

Spavajte u umetničkoj instalaciji
Dogo Onsen na Šikoku ostrvu je najstariji termalni izvor u Japanu koji je bio inspiracija za Oskarom nagrađeni crtani film " Spirited Away".
Drveno javno kupatilo na tri sprata voli čak i carska porodica, a uskoro će proslaviti 120. rođendan i to veoma modernim festivalom.
Naime, umetnik Fuđiko Nakaja napraviće instalacije u glavnom delu spa centra. Devet hotela takođe želi da učestvuje i već je angažovalo umetnike da transformišu njihove sobe i apartmane.

Rokenrol nije mrtav
Rok festival na planini Fudži osnovan je 1997. a ove godine se održava između 25. i 27. juna.
Prvog dana, nastupila je grupa Red Hot Chili Peppers, ali su zbog kiše posetioci bili nezadovoljni. Organizatori su odlučili da otkažu naredni dan, koji je, kako su kasnije uvideli, bio sunčan.
Konačno, za festival su usledili bolji dani, pa se sada tradicionalno održava u Naeba skijalištu na glavnom ostrvu, a ove godine nastupaju Dejmon Albarn, Cyril Hahn, SBTRKT i domaći bend Pia-no-jaC.
Drugi festival Summer Sonic, održava se 16. i 17. avgusta istovremeno u Tokiju i Osaki, poznatoj kao Liverpul Japana.
Festival će ugostiti Metronomy i Arctic Monkeys.

Istražite Japan na dva točka
U Tokiju je vlažnost vazduha veoma visoka, što vam može smetati prilikom bavljenja fizičkim aktivnostima. Zato sebi zacrtajte realne ciljeve kad je reč o obilasku grada biciklom.
Odličan izbor je Šova Kinen Koen memorijalni park koji ima 14 kilometara biciklističkih staza, ali i zabavne aktivnosti za decu.
Inače, u Japanu je moguće veoma povoljno iznajmiti bicikl i to putem sajta, ili u specijalizovanim radnjama, kao što je MUJI.
Probajte jegulju, letnji delikates
Dan vola (ushi-no-hi), 29. jul, dan je kada se u Japanu jede jegulja (unagi). Ljudi su naime, dugo verovali da tada treba jesti jela čiji nazivi počinju na slovo "u".
Sada, međutim, veruju da jegulju treba jesti protiv umora, koji se povezuje sa letnjim žegama.
Grad Hamamacu na dva sata vožnje vozom od Tokija, ima duboko jezero prepuno jegulja.
Možete da odsednete u tradicionalnoj japanskoj gostionici Kai Enshu koja se nalazi na obali Hamana i specijalizovana je za jela od jegulje.
Zanimljivo je da ovde možete probati čak i sladoled od jegulje.

Razmazite stopala
Posle više dana koje ste proveli "na nogama", vaša stopala zaslužuju malo nege. Putujte vozom kroz planinsku Jamagata prefekturu i uživajte u spa nezi stopala, koja se nudi u samim kupeima.
Ako vam to deluje suviše čudno, treba da znate da East Japan Railway pravi vagone za razgledanje predela sa dva metra dugim kupatilima pored visokih prozora, koje mogu koristiti četiri osobe istovremeno.
Usluga će biti dostupna od jula i deo je kampanje koja bi trebalo da promoviše turizam ove regije.