Slobodno vreme
Turistički vodič
Zašto treba da vidite karneval u Riju?
27.10.2014. 12:00
Izvor: B92
Zašto treba da vidite karneval u Riju?
Najpoznatiji karneval na planetu svakako je onaj u Rio de Žaneiru čija parada sambe svake godine oduševi ceo svet. Kod nas upravo počinje sezona maskiranja, pa izvadite nekog starog Bukovca iz podruma, i na vreme isplanirajte putovanje u uvek topao, živahan i neponovljivi – Rio de Žaneiro.
Karneval je vreme zabave, maskiranja i dobre atmosfere, a glavni grad sveta u to je doba definitivno Rio de Žaneiro, koji na taj način ionako najtopliji mesec u godini na južnoj hemisferi - svake godine još više užari. Za karnevala su ulice Rija preplavljene lokalnim stanovništvom koje slavi nekoliko dana bez prestanka, ali i turistima kojih svake godine u Brazil dođe sve više. Procenjuje se da Rio de Žaneiro u vreme karnevala poseti gotovo milion posetilaca

Ove godine festivalsko ludilo počinje 13. februara, a na programu su razna javna događanja koja svake godine iznova oduševe sve posetioce. Četiri tradicionalne parade se održavaju na Sambodromu. Najvažnija je Parada škola sambe koja je i proslavila Rio, a tu su i parade pobednika, parada sambe i dečja parada. Osim povorki, važan deo karnevala su i balovi pod maskama.

Održavaju se na različitim mestima, od luksuznih hotela do noćnih klubova, a često su tematski. Najpoznatiji, ali i najluksuzniji bal u Riju je Čarobni bal u Kopakabana Palas Hotelu. Takođe, karakteristika karnevala su i ulične zabave koje se održavaju na gotovo svakome uglu, a često započnu potpuno spontano.

Vrhunac karnevala bez sumnje je Parada škola sambe na Sambodromu. Sambodrom je staza dugačka 700 metara oko koje se nalazi gledalište za 75.000 posetilaca. Dizajnirao je slavni brazilski arhitekta Oskar Nimajer upravo kao pozornicu za nastupe i parade škola sambe, a otvoren velikom dvodnevnom paradom 1984. godine.

Parada na Sambodromu je, u stvari, takmičenje najboljih škola sambe. Održava se dva dana zaredom, a svaki dan nastupa 6 škola od ukupno 12 najboljih u Rio de Žaneiru.

Svaka škola ima svoju zaštitnu boju, temu i muziku. Zanimljivo je da se škole za paradu pripremaju skoro 6 meseci, a prve probe na samom Sambodromu počinju već u decembar. Mesecima se vežbaju pokreti, šiju kostimi i izrađuju prevozna sredstva.

Sve to kako bi parada bila što uspešnija i glamuroznija. A onda, nakon meseci vežbe započinje blještava parada koja oduševi svakog ko je gleda. Hiljade plesača i plesačica u egzotičnim kostimima plešu sambu od sumraka do zore. Slavlje je toliko energično da malo ko može da odoli pokretima sambe, upravo je zbog neponovljive užarene atmosfere karneval u Rio de Žaneiru postao najbolji na svetu.

Znamo da je tek kraj oktobra, ali nije li vreme da izvučete svoju ušteđevinu, uplatite na vreme neki kvalitetan aranžman u Brazilu (dok su na popustima), i jednom u životu posetite najšareniji događaj na planeti?

Uglavnom, znamo da ćete uživati u fotografijama, i od srca se nadamo da ćete barem jednom u životu doživjeti The karneval...