Slobodno vreme
Turistički vodič
Ostrva milionera i plejboj zečica
15.08.2007. 12:00
Izvor: Politika
Ostrva milionera i plejboj zečica
Na Grenadinima se odmara i engleska kraljevska porodica, ali i snimaju duplerice na kojima su najlepše žene sveta
Grenadini su ostrvska grupa od desetak većih i čak stotinak manjih ostrvaca, stena i hridi, omeđena na severu Sent Vinsentom a na jugu ostrvom Granada. Na dužini od šezdeset nautičkih milja (oko 100 kilometara) prostire se jedan od najpitoresknijih arhipelaga u Antilima, a neki tvrde i u čitavom Karipskom moru.
Ovaj mali arhipelag slovi u svetu jedriličara za jedan od najlepših revira za jedrenje i nije čudo što su jedriličarske čarter baze za iznajmljivanje brodova turistima najvećih svetskih kompanija upravo ovde na svakom većem ostrvu. Turisti iz Amerike ili Evrope, koje ne zadovoljavaju standardni paket aranžmani agencija širom sveta, masovno doleću na Grenadu, Sent Vinsent, Mistik, Bekiju, iznajmljuju jedrilice, sa ili bez skipera i posade, i jedreći obilaze ovaj arhipelag snova, kako ga još zovu.
Službeni naziv države je Sent Vinsent i Grenadini, iako je nekada ovaj arhipelag bio u sastavu južnog velikog ostrva Grenade. Iako nosi ime po najpoznatijem gradu vrele španske pokrajine Andaluzije, sa Španijom nema nikakve druge veze osim da su kumovi koji su nadevali imena stotini ovih slabo naseljenih ostrvaca čarobnog arhipelaga modrog mora, zelenih obala, sa puno ptica i pelikana, bili, pored Engleza, Španci i Portugalci.
U 18. i 19. veku Karipsko more je bilo stecište probisveta i gusara sa Starog kontinenta, a ova nenaseljena rajska ostrva prepuna pećina, u koje se uplovljavalo samo u doba oseke, služila su za beg pred poterom engleskih vojnih fregata. Jedan od najpoznatijih gusara Vilijam Rid ostavio je iza sebe ogromno blago koje je, samo vek kasnije, pronašao njegov imenjak Vilijam Paps i svojoj braći i sestrama poklonio po tonu zlata, a priča se da ih je imao čak trideset.
Većina ostrva nema visoke planine koje zaustavljaju okeanske kišne oblake, ali ih tropski cikloni ipak snabdevaju vodom u dovoljnim količinama. Izolovanost, čistoća mora, zelenih obala i nepregledna jata ptica učinili su da Mistik (Komarac) postane stecište svetskih milionera koji ovde u vilama iz bajke provode odmor; tu se nalaze i kuće za odmor britanskog dvora na, kako kaže svetski moreplovac Srboljub Kojadinović, „ostrvu travnjaku” – u središtu ostrva je veliki golf teren i, naravno, mnoštvo negovanih engleskih travnjaka. U blizini je i Union, ostrvo netaknute prirode, još nezaraženo turizmom, divnih plaža i palmi na samoj obali, ali i otrovnog drveta manzanija; pa Tobago kej, ostrvce sa, kažu, najlepšom uvalom i sidrištem na svetu.
Turizam je neizbežna budućnost za ova ostrva jer stanovnici, osim mora i kokosovih oraha, nemaju resurse od kojih bi bolje živeli. Moguće je doći na bivše ostrvo kitolovaca Bekiju odakle mogu da se prave kraći ili duži izleti do susednih ostrva.
Ako imate dovoljno novca ili vam se posreći pa dobijete u kvizu ili na lotou, dođite na Grenadine: videćete gde se odmara svetski džet-set i kraljevska porodica, ali i gde se snimaju duplerice za „Plejboj” pa lepe žene izgledaju još zanosnije.