Slobodno vreme
Turistički vodič
Beč za 72 sata
31.08.2007. 12:00
Izvor: B92
Beč za 72 sata
Nikada niste bili u Beču? Onda je krajnje vreme jer ima mnogo toga da se vidi. Naši saveti za 72 sata u gradu vode vas na najlepša mesta u Starom gradu, u Šenbrun, Prater, na Dunavsku plažu...
1. dan
09.00 - Nakon dobrog bečkog doručka počnite dan obilaskom Hofburga i razgledajte privatne odaje cara Franca Jozefa Prvog (vlad.1848-1916) i njegove supruge, lepe carice Elizabet, zvane Sisi. Carski escajg može se videti u Srebrnoj komori, a nikako se ne sme izostaviti Riznica blaga sa jedinstvenim krunskim draguljima.
10.45 - Za predstave Španske jahačke škole trebalo bi unapred da se rezervišu karte, odmah pored može se posetiti Muzej lipicanera.
Princ Eugen (Heldenplac)
11.30 - U pauzi svratite u pekaru Hofcukerbekeraj, ali požurite jer u 12 sati na Hoen Marktu otkucava sat Ankerur – to je predstava za sebe. Posle toga idite na Judenplac, gde je moguć pogled na Muzej Judenplac i na spomenik u znak sećanja na progone Jevreja. Ili istražujte zapetljane uzane ulice u kojima se čini kao da je vreme stalo.
14.00 - Nastavljamo sa najstarijom bečkom crkvom St. Rupreht (iz 8 v.) odakle imate dobar pogled na Dunavski kanal i kej Franca Jozefa. Sada ćete stići do središta Beča – katedrale Sv. Stefana koja je zaštitni znak grada star 850 godina. Ko uspe da savlada 343 stepenika, popeće se na južni toranj – imate panoramu koja se isplati.
15.30 - Vreme je za šoping: kako Graben sa baroknim spomenikom kugi, tako i čuvena ulica Kernter Štrase okruženi su lepim prodavnicama i kafićima. Prošetajte pešačkom zonom do Secesije stare 100 godina, paradnog primera bečke arhitekture Jugendstila i – ne žurite sa Betovenovim frizom Gustava Klimta.
17.00 - Na Karlsplacu su paviljoni gradske železnice koje je izgradio Oto Vagner – jedan služi kao kafić, drugi je ogranak Bečkog muzeja. Našmarkt je bazarski spektakl za nos, uho i oko – tu se primeti da u Beču počinje Balkan (ili čak Orijent?).
18.30 - Pre nego se bacite u noćni život trebalo bi da napravite pauzu u hotelu.
19.30 - „Prabečki“ večernji užitak su Hojrige, jednostavni lokali vina u prirodi; što su skromniji i udaljeniji, to su lepši. Potražite ih zato ne samo u Grincingu, nego i u Ziveringu, Peclajnsdorfu ili s druge strane Dunava u Štamersdorfu.
22.30 - Prošetajte malo kroz Stari grad i završite veče u jednom „in“-lokalu, kao na primer u Bermudskom trouglu, gde su nanizani lokali.

2. dan
9 sati - Vozite se metroom (linija U4) do Dvorca Šenbrun i popnite se do kafea Glorijete gde vas očekuje fantastičan pogled na dvorac i grad ili svratite do zoološkog vrta. U samom dvorcu neka vas kroz raskošne prostorije vodi „audio-gajd“ da dobijete predstavu o tome gde su stanovali i radili Habzburzi.
12 sati - Natrag u centar gde najpre šetate preko Karlsplaca sa crkvom Karlskirhe i paviljona Ota Vagnera.
13 sati - Ako ste ogladneli, idite u prijatni „bajzl“ – krčmu.
14 sati - Počinje obilazak u Državnoj operi – svečane stepenice, mermerna sala i crveno-zlatna sala za publiku. Iza opere idite u Hotel Zaher koji je poznat po torti i razgledajte Spomenik protiv rata i fašizma na trgu ispred Albertine.
15 sati - Sasvim u blizini počivaju mošti Habzburgovaca u hladom podrumu Kapucinergruft. Posle ovoga uživajte u grandioznoj panorami sa Gornjeg Belvederea u kojem su, između ostalog, izložena dela Klimta, Šilea i Kokoške.
Nakon ovoliko umetnosti i istorije na redu je zabava. Od Južne železničke stanice stižete do čuvenog Vurstelpratera. Vozite se čuvenom Panoramom, probajte specijalitete u restoranu Švajcerhaus.
19.30 sati - Sada isprobajte kulturni život jer Beč je, na kraju krajeva, centar pozorišta i muzike. Pored renomiranih bina, lokacija gde se održavaju mjuzikli i koncerti, postoji i alternativna scena sa brojnim binama malih umetnika i lokalima sa muzikom uživo poput Jazzland, Birdland ili Porgy & Bes.
22.30 - Do kasno u noć vlada živahna atmosfera u pešackoj zoni oko Štefansplaca, a u bočnim uličicama uvek ima prijatnih kafića i dobre zabave.

3. dan
9 sati - Prošetajte posle doručka kroz park Burggarten i preko Heldenplaca u romantični vrt Folksgarten. Prekoputa Folksgartena nalazi se Parlament.
10 sati - Prekoputa bečke Gradske skupštine nalazi se pozorište Burgteater, a najpopularniju bečku varijantu kafe „melanž“ popite u Kafeu Lantman, sastajalištu ljudi iz sveta pozorišta i politike.
10.30 sati - U ostatku dana možete razgledati još mnogo toga. Ko voli čudnovatu arhitekturu, može da razgleda kuću Hundertvaserhaus, jedan „malo drugačiji“ stambeni kompleks, a u obližnjem muzeju KunstHausVin ima još takve razigrane gradnje.
Na kreativan i nekonvencionalan način Kuća muzike predstavlja muzičke vrhunce i vizije, istorijske i zabavne sadržaje.
Ljubitelji klasične i savremene umetnosti očekuju brojni muzeji, izložbeni prostori i galerije – poput Muzeja istorije umetnosti sa svojom velikom „zbirkom starih majstora.“
Spektakularna kulturna površina i jedna od 10 najvećih svetskih muzejskih četvrti je Bečka muzejska četvrt, kulturna četvrt od nekadašnjih dvorskih konjušarnica i impozantnih novogradnji. U ovoj četvrti se nalaze i Muzej Leopold, bečki Muzej savremene umetnosti fondacija Ludvig, Kunsthale, festivalske hale E i G kao i bečki Arhitektonski centar, Dečiji muzej Zoom i Bečka Džungla – pozorište za decu i prostor za eksperimentisanje kulturnih inicijativa.
„Muzej“ posebne vrste je Centralno groblje sa počasnim grobovima mnogih poznatih političara u umetnika i crkvom u jugendstilu.
U šoping kroz s ljubavlju restauirane ulice osim Starog grada pozivaju i 7. i 8. opština.