Slobodno vreme
Turistički vodič
Kavala
09.08.2007. 12:00
Izvor: B92
Kavala
Leto je opet pred nama, a vi još niste odlučili gde biste proveli odmor? Predstavljamo vam turističku destinaciju za koju smo sigurni da vas neće ostaviti ravnodušnim. Grčka letovališta oduvek su privlačila mnoštvo turista, a nije ni čudo kada sa pravom možemo reći da su među najlepšima na Mediteranu. Plavozeleno more i prelepe peščane plaže pozivaju vas da doživite jedno originalno grčko leto!
Grad Kavala, dah života, beskonačno putovanje kroz vreme, živa istorija, "raj" za odmor. Jedinstvena prilika da sretnete prošlost i uživate u sadašnjosti. Kavala je pravi pravcati "balkon" okrenut ka moru, suncu i mesečini. Izgrađena je tako da liči na amfiteatar i terasasto se spušta ka obalama i velikoj luci. Okružena je obroncima planine Simvolo. Neki je zovu i drugim Monte Karlom, zbog njene sličnosti sa tim gradom, ali u Kavali ne očekujte kazina i kockarnice. Ona nije turističko vašarište i baš u njoj vredi uživati. Oduvek je bila raskrsnica kultura i odmorište za velike putnike i armijske vođe, od Filipa Drugog i Aleksandra Velikog, Marka Antonija i Apostola Pavla do putnika 21. veka. Od Soluna je udaljena 165 kilometara, a lako je dostupna kolima, avionom i brodom, što je čini idealnom destinacijom za odmor. Postoji dobra mreža puteva, sa velikim gradovima u regionu. Međunarodni aerodrom se nalazi na 30 kilometara od grada, povezujući Kavalu i Atinu uz mnoštvo dnevnih letova, kao i uz čarter letove iz mnogih zemalja. Luka povezuje Kavalu sa ostrvom Tasos i drugim ostrvima u Egejskom moru, kako brodom tako i trajektom. Ta luka je oduvek bila najvažnija na Balkanskom poluostrvu.
Neapolis - Hristopolis (Christoupolis) - Kavala, su njena istorijska imena. Naseljena je od neolita, u sedmom veku pre nove ere. Prvo ime - Neapolis, grad je dobio jer je bio saveznik Atine u vreme Peraklita. Takođe, bio je glavni centar i za vreme vladavine Aleksandra Makedonskog. Neapolis je bilo prvo mesto gde je Sveti Pavle stupio na evropsko tle, kada je došao da propoveda Svetu knjigu i da širi hrišćanstvo. Zbog tih dešavanja, za vreme vizantijskog carstva dobio je ime "Hristopolis" (Chrisyoupolis). Njegova luka bila je važna komercijalna lokacija za vreme Rimljana i postala je razlog brojnih napada Gota, Huna, Normana i Bugara. Tokom 15. veka, grad je pao u turske ruke i ostao je pod njihovom okupacijom do 20. veka. Najvažniji gradski spomenik je stari akvadukt, danas poznat kao "Kamares", koji datira iz tog perioda. Izgleda kao most koji je spojen sa starim kućama sa jedne i sa druge strane grada. Jedna njegova lučna kapija otvorena je prema tradicionalnom brodogradilištu, a druga prema srcu starog grada. Ovaj spomenik je vredan pažnje jer je neobičan i zaista jedinstven. Akvadukt prosto mami da ga se fotografiše, i "preseli" u neki porodični album, za dugo sećanje...!
Kavala ima dosta hotela. Preporučujemo vam hotel "Egnatia" ili "Tosca Beach", "A" klase, jer se hoteli u Grčkoj obeležavaju slovima i to je isto kao hotel sa pet zvezdica. Apartmani su lepi, čisti i udobni.
Plaže su divne, sa sitnim peskom, čiste, a većina njih poseduje plavu zastavu, pa vam, prema tome, ne moramo ništa više reći o tome koliko je sve to lepo, jer vam taj podatak sam po sebi sve govori. Uživaćete u divnom mirisu mora, a odmor vam je zagarantovan. Posetite plažu u Batisu, Palio, Amolofio, Tosku, Kalamaitsu, Perigijali... Muzika iz barova će vas zabaviti i opustiti, a ako pak ogladnite - taverne na plaži serviraju svežu ribu i morske plodove, zajedno sa vrlo slatkim lokalnim vinom i "cipurom". Užitak vam je zagarantovan. U mestu Nea Iraklitsa, blizu Kavale, nalazi se duga peskovita plaža, koju vam toplo preporučujemo. Lepe plaže nalaze se još i u mestu Nea Peramos. U ovoj zoni duž obale, dugoj 50 kilometara, možete otkriti atraktivne plaže, kakve nikada niste videli do sada. Uvek vrede sunčanje na finom pesku i plivanje u blistavoj vodi. Zaliv u ovom mestu, nazvan Elefteron (Eleftheron), idealan je za profesionalne ribolovce. Ako imate vremena i volje, iznajmite čamac pa obiđite zanimljive lokalitete duž obale Nea Peramosa. Treba videti i stari toranj u Apoloniji (Apollonia) i vizantijsku tvrđavu u Anaktorupoliju (Anaktoroupoli). Plaža u Amolofiju (Ammolofi) ima nalik na peščane dine i zaista je vredna posete. Druge plaže u ovom kraju, koje vam predlažemo za uživanje su: Almira, Akti Folias, Akti Elehoriu, Sarakina, Karijani ili Akti Ofrinio.
Muzeje i ostale znamenitosti možete videti na svakom koraku. Kavala "diše duboko" u Gradskom vrtu, blizu spomenika heroja, što održava živim ovaj istorijski memorijal. Statua duvanskog radnika stoji u sredini trga, a desno iza njega nalazi se impresivna građevina starog duvanskog skladišta, sa oslikanim prozorima i čudesnom arhitektonskom dekoracijom. U poslednjem veku, pretvorena je u veliku kuću koja je locirana u centru grada, u ulici Kipru (Kyprou), a odiše plemenitošću i civilizovanošću. Divićete se Gradskoj većnici, Opštinskoj biblioteci, zgradi vizantijsko - antičke uprave, opštinskom muzeju, pa vam savetujemo da napravite njihove fotografije, kako biste kompletirali zbirku uspomena iz ovog grada. Posetite Arheološki muzej Kavale, izgrađen negde oko 60-tih godina prošlog veka, na gradskoj obali. U njemu se nalaze jedinstveni eksponati, ostaci atinskog Partenona, i iz celog regiona, kao što je na primer Isimi (Yssimi), Galipsos (Galypsos), Dikili Tas, Nikisiani (Nikissiani) i Avdira. Lepo je videti Opštinski folklorni muzej, smešten u neoklasičnoj zgradi iz 19. veka. U njegovim odajama mogu se naći tradicionalni kostimi, nakit, vezeni predmeti, kolekcija umetničkih komada lokalnih umetnika. U ovom muzeju nalazi se specijalna prostorija posvećena tasoskom skulptoru Polignotos Vagisu (Polygnotos Vagis).
Ulice u Kavali su strme i uglavnom jednosmerne. Obiđite ih - možda ćete otkriti još neke zanimljivosti. Kuće i zgrade su okrečene u belo, odišući čistoćom. U srcu grada naći ćete pažljivo dekorisane parkove i trotoare, a sve ulice se spuštaju, vodeći do palminog drveća obalske promenade. Tu možete uživati posmatrajući ribare kako se pripremaju ili vraćaju iz ribolova. Obavezno posetite srednjovekovnu tvrđavu iz 5. veka, koja se nalazi na poluostrvu Panagija (Panaghia), u senci stare istorijske oblasti neverovatne lepote. Prošetajte tradicionalnim vrtovima, gde ćete zapaziti prizore neverovatnih boja. More se "osmehuje" i može se videti kroz ravne aleje. Prizor je očaravajući, jer se vidi ceo grad, luka i ostrvo Tasos. Sa ove tvrđave videćete rezidenciju Mehmed Alije, lociranu desno od vrha Imaret - osmatračnice odakle se, takođe, pruža direktan pogled na luku i grad. Ovu karakterističnu islamsku zgradu osnovala je poslednja egipatska dinastija.
Kada se već nađete u Kavali, posetite drevni grad Filipi (Filippi), osnovan od strane kralja Filipa Makedonskog. Grad je bio na vrhuncu slave tokom nekoliko vekova. Udaljen je 15 kilometara od Kavale, a posetioci mogu videti spomenike iz tri istorijska perioda: drevne, rimske i vizantijske ere. Ovde se nalaze i ostaci velike pijace i starogrčki amfiteatar, gde se i danas održavaju pozorišne predstave. Videćete još i forum, stare zidine, rane hrišćanske bazilike, oktagon i tamnice. U blizini Filipija nalazi se selo Lidija (Lydia). U njemu je Apostol Pavle krstio ženu po imenu Lidija, koja je bila prva hrišćanka u Evropi. Videćete i prelepu crkvu, nazvanu po njoj, sa velelepnim mozaicima i vitražima.
Naravno nezaobilazno je da se pomene putovanje do ostrva Tasos (Thassos). Potrebno je 75 minuta da bi se do tamo stiglo, bilo trajektom ili hidrogliserom, koji saobraćaju tokom čitavog dana. Uz prijatno putovanje, na palubi će vas tokom puta nadletati galebovi, koje možete hraniti. Doživljaj je nezaboravan. Ovo ostrvo je čuveno po svojoj lepoti. Pejzaži se menjaju jedan za drugim. Oblasti bez vegetacije smenjuju atraktivne plaže. Ostrvo je puno palmi, kokosa, sedra, kikirikija i prelepih plaža. Obilazak se može ostvariti za jedan dan.
Ako volite avanturu, preporučujemo vam posetu plodnoj oazi u delti reke Nestos. Bogata biljnim i životinjskim svetom, priznata je kao jedna od pet najvažnijih plodnih oaza u Evropi. Područje "Nestos Narrows" pruža se na površini od 22 kilometra. Neverovatne je lepote i ekološki je izuzetno interesantno. Ljubitelji prirode mogu uživati u pešačenju i prelepim pejzažima, dok neki tu mogu pronaći i videti retke cvetove. Spuštanje niz reku u kanuu ili kajaku je prava avantura. Dublje u šumi, možete zapaziti lepe divlje "liverijske" konje. Tu je i velika močvarna šuma ili Koca Orman (Kotza Orman), koja je bogata bujnom vegetacijom, kao i napuštenim retkim pticama i životinjama. Kompleks močvara i jezera raspoređenih u šest laguna, tu predstavlja sklonište za ptice selice. To je i stanište za čaplje, kormorane i flamingose. Na obalama reke postoje mesta za rekreaciju, gde se možete odmoriti.
Od ugostiteljskih objekata, najbolje vam je da odaberete taverne ili tradicionalne grčke gostionice. Priobalne taverne serviraju svežu ribu i morsku hranu. Možete probati lokalnu riblju salatu, koja je na glasu širom sveta. Ljubitelji dobrog zalogaja ne bi trebalo da propuste da probaju jelo "Titbits", a kao poslasticu obavezno probajte kolač zvani "Korabides" (Kourabiedes). Nezaobilazan je slatki sirup, koji se i dalje pravi po tradicionalnom receptu. Otkrijte i probajte lokalno vino, napravljeno od odabranog grožđa, med, kao i čuveni "cipuro" (tsipouro). U pešačkoj zoni, u centru Kavale, jedan lokal se izdvaja od drugih. To je vinski bar "Rodon", koji podseća na otmenu gradsku kafanu. U njemu je veoma prijatan enterijer, sa vinskim podrumom i senovitom baštom. Ako ste veliki ljubitelj vina, ovo je pravo mesto za vas. Cene su pristupačne, ali nemojte se iznenaditi što neka vina mogu koštati do četri hiljade eura. Što se tiče noćnog života, otvoreni su mnogi barovi, noćni klubovi i naravno diskoteke. Iz njih se čuju hitovi grčkih pevača, ali i inostrane melodije.
Kulturne manifestacije Kavale su nezaobilazne. Najpoznatija je folklorna manifestacija, koja se održava svakog jula. Na tom događaju učestvuju folklorne grupe iz celog sveta. Učešće uzima i naša zemlja. Tokom cele godine imate još mnogo raznih kulturnih dešavanja, kako u gradu, tako i u okolnim mestima i selima.
Posetioci koji ovaj grad obiđu, naknadno pate za njim, pevaju setne pesme i on ostaje da živi u njihovim srcima. Možda će se gore navedene stvari desiti i vama; zato posetite ovaj grad i uverite se sami. Meni ostaje samo da se sećam nezaboravnog putovanja, a sasvim je sigurno da mi je grad ostao u srcu i skori povratak njemu - vrlo je izvestan!