Slobodno vreme
Turistički vodič
Firenca, kovčeg s blagom
10.09.2007. 12:00
Izvor: Politika
Firenca, kovčeg s blagom
Često me je put navodio u Toskanu i njenu prestonicu Firencu, pa je pamtim iz raznih perioda, čak iz vremena kad turizam gotovo da i nije postojao, i kada ste mnogo ležernije nego danas mogli da se napajate lepotama ovog grada na Arnu.
Iako blista istim sjajem, Firenca je danas drugačiji grad. Redovi ispred galerije Ufici i Akademije iziskuju i po više sati stajanja. Kompleksnosti Mikelanđelovog genija sad se dive neki novi klinci koji satima čekaju da dožive onih pet minuta koje će pamtiti celog života. Italijani su ukinuli sijestu između 13 i 16 i otvorili radnje nedeljom. No, Firenca i dalje mami neodoljivim šarmom. Smeštena u srcu Toskane, sva okružena brežuljcima pod vinogradima, maslinjacima i načičkanim čempresima, prostire se sa obe strane reke Arno u obliku cveta ljiljana koji je odvajkada simbol ovog grada.
Za procvat Firence zaslužne su, pre svega, bogate bankarske porodice koje su zdušno ulagale kapital u izgradnju velelepnih građevina. Ali, po bogatstvu i moći ubedljivo se istakla porodica Mediči, koja je vladala gradom u neprekidnom nizu od 300 godina, direktno utičući na buđenje renesanse. Sa istančanim osećajem za lepotu, Medičijevi uzimaju ulogu najvećih i najmoćnijih mecena.
O Firenci ne može da se govori a da se ne pomene deo istorije vezan za Etrurce, koji su nastanjivali današnju Toskanu i ostavili dubok uticaj na rimsku umetnost, religiju, tehnologiju i jezik. Poznati su po obradi dragulja, zlatarstvu i ostalim umetnostima, pa se tako u Firenci zlatarski zanat neguje od davnina, što se najbolje može sagledati u mnogobrojnim zlatarama, nanizanim na mostu Ponte Vekio.
Tokom 19. i 20. veka galerija palate Ufici dobija obeležja pinakoteke, dok su ostali umetnički predmeti raspoređeni u posebne muzeje. Skulpture i primenjena umetnost u nacionalnom muzeju Barđelo, Arheološki muzej čuva etrurske zbirke, Muzej zlatarstva – nakit i dragocene predmete, Galerija Akademije – najvrednije skulpture i slike, među kojima šest Mikelanđelovih radova od kojih najveću pažnju privlači „David”, čija impozantna statua simboliše herojstvo firentinske republike pred opasnošću od spoljne intervencije.
Firenca je najistaknutiji rasadnik renesanse, i po kreativnosti i originalnosti potpuno prevazilazi Rim i Veneciju. Gotovo svi genijalni stvaraoci ovog perioda potiču upravo iz firentinske regije: od Đota, preko Mazača, Botičelija, Rafaela, Ticijana, pa do samih divova – Leonarda i Mikelanđela.
Među čuvenim građanima Firence nižu se i druga poznata imena: Dante, Amerigo Vespuči, Nikolo Makijaveli, Galilej, skulptor Benvenuto Čelini, Đovani Bokačo, i tvorac Pinokija Karlo Lorencini.
Na uzvišici iznad Arna je terasa Pjacale Mikelanđelo sa koje se pruža najčuveniji pogled na ovaj božanstven grad u prepoznatljivom oker koloritu, a pažnju odmah privlači kupola katedrale Santa Marija del Fjore, jednostavno nazvana Duomo, najčuvenijeg obeležja grada.
Sa ovog trga brzo se stiže do Pjaca San Lorenco, velikog kompleksa sa istoimenom crkvom, kapelom prinčeva i kapelom Mediči, koja je među najposećenijim destinacijama grada jer je nadgrobne spomenike radio Mikelanđelo.
Pogled privlače mnogobrojne skulpture među kojima je i bronzani spomenik Kozima i Medičija, delo Đanbolonje, istog skulptora koji je izradio spomenik našeg kneza Mihaila na Trgu Republike. U neposrednoj blizini je i ulica Gibelina u kojoj se nalazi rodna kuća Mikelanđela gde se čuvaju njegovi rani bareljefi, crteži, skice i makete.
Kada dođe trenutak za odmor i ručak, mogućnosti su mnogobrojne, od boljih i skupljih restorana do onih sa brzom italijanskom hranom u jeftinijoj varijanti, kao i self-servis. Ponuda svih vrsta robe je ogromna, ali treba imati na umu da je Firenca bila i ostala skup grad. Naravno, tu su mnogobrojne firentinske pijace gde se uz malo strpljenja može naći i lepa i kvalitetna roba.
U predvečerje, kad purpurno sunce baci crvenkasti odsjaj na tradicionalni oker firentinskih fasada, grad poprimi izgled koji podseća na kadrove iz filmova Franka Zefirelija. Firenca pulsira 24 sata i kada dnevnu vrelinu smene tople, ali prijatne večeri, na svim većim trgovima i bazilikama odvija se muzički program uz slobodan ulaz.
A kad se boravak približi kraju, shvatite da je Firenca kovčeg sa blagom koji možete uvek iznova da otvorite i otkrijete nešto novo, kad god vas put ponovo navede u prestonicu Toskane.