Slobodno vreme
Turistički vodič
„Brzi gonzales” u Kušadasiju
12.09.2007. 12:00
Izvor: Politika
„Brzi gonzales” u Kušadasiju
Kušadasi je odavno jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Turskoj. Predivno more, plaže, hoteli, bogata turistička ponuda, čine da taj grad na Egejskom moru ima svake godine sve više turista. Svakodnevno se organizuju ture do Efesa, Mileta, Pine, Eraklije, Pamukalea. Da bi povećali ponudu, u Kušadasiju se nalaze tri velika akva parka: Adaland, Akva fantazi, i Akvalend.
Sadržaji su manje-više isti, ali svaki od njih ima nešto što ga čini prepoznatljivim. Prvi ima veliki delfinarijum i postrojenje za pravljenje talasa, kao na moru. Drugi ima najveći i najbrži vodeni tobogan u Turskoj „Brzi gonzales” i „Lenju reku”. Treći se nalazi na Long biču i ima sportske terene sa hotelskim smeštajem.
Posle surfovanja internetom, ali i verujući utiscima prijatelja, odlučili smo se za najskuplju varijantu – da posetimo Akva fantazi. Na ulazu su table sa obaveštenjima o ulasku u kompleks akva parka. Zabranjeno je unošenje hrane i pića. Na blagajni se kupuje karta za jednodnevni boravak, po ceni od 18 evra. Kontrola je kao na najstrožim aerodromima. Sve što je zabranjeno oduzima se na licu mesta i odstranjuje u kontejner. Zatim se dobijaju ključevi za kasete, gde se ostavljaju stvari. Za kupovinu i plaćanje u akva parku ne važi nikakav novac već je potrebno uzeti platnu karticu akva parka na koju morate da uplatite određenu sumu. Na završetku posete akva parku pravi se rekapitulacija onoga što ste potrošili i „prebijanje” troškova usluga. Zatim se kartica provlači kroz skener koji otvara izlaz.
Obavezno je tuširanje. Ono je „diskretno” jer se prolazi kroz različite vodene barijere dok se ne stigne do „vodenih sadržaja”. Čuju se mnogi jezici sveta. Primetno je ushićenje kod svih jer se ima osećaj kao da ste došli u Diznilend.
Bazeni, vodeni tobogani na sve strane, od dečijih do onih „adrenalinskih”. Pored tobogana su lica koja vode računa o bezbednosti i daju instrukcije gostima. Oni prate svaki pokret korisnika usluga. Tu je „Brzi gonzales” na kome se postižu brzine od 70 km/č. Pored njega je tobogan koji je „malo sporiji”, za samo „deset posto”. Najstrašniji je vodeni tobogan u kome se uz pomoć instruktora telo postavlja u ležeći položaj, ruke strogo uz telo, noge ukrštene. Kroz tunel se prolazi velikom brzinom, telo ulazi u veliki levak. Po levku se kruži velikom brzinom pa se sa visine od nekoliko metara „pada” u bazen sa talasima. Talasi telo bacaju na sve strane i na kraju, kao iz katapulta, izbacuju plivača na „svetlost dana” u bazen gde ga prihvataju ljudi iz obezbeđenja. Adrenalin toliko poraste da se odmah trči do toaleta.
I pored svega, svi se vraćaju na polazno mesto na „još jednu turu”. Iz bezbednosnih razloga, tobogan radi po jedan sat pa se zatvara. Tu je i „Plava laguna” sa veštačkim talasima, a pored nje „Lenja reka” duga 300 i široka četiri metra. Leži se na jastucima, voda vas polako nosi kroz predele „džungle”. Da bi sve bilo verno, čuju se krici životinja.
Za najmlađe, „Ostrvo sa blagom” dočarava gusarski kutak.
Boravak u ovom akva parku je nešto nezaboravno. Vreme brzo teče jer ima zabave za svakoga. Fasciniraju organizovanost, čistoća, zelenilo i puno sadržaja za zabavu. U okviru kompleksa su prodavnice, restorani, diskoteke, igraonice sa animatorima, ambulanta...
Kada se poseta završi, na izlazu se predaju ključevi od kasete, platežne karte i uspostavlja krajnji račun. Koliko god da se potroši, sve je malo jer boravak u ovom carstvu zabave je nešto najlepše što može da se doživi na letovanju.