Slobodno vreme
Turistički vodič
Peking pred Olimpijadu
14.09.2007. 12:00
Izvor: B92
Peking pred Olimpijadu
Do Olimpijade ima još samo 12 meseci, i sat u Pekingu je počeo da otkucava. Pogledajmo šta novo nudi kineska prestonica, i kakve je promene pretrpela.
Letnja Olimpijada 2008. je sve bliža, a stanovnici i turisti u Pekingu tek sad shvataju koliko je ona važna, ne samo za grad, već i za čitavu Kinu. Prestonica zemlje sa nekoliko hiljada godina dugom istorijom pretrpela je jednu od najozbiljnijih rekonstrukcija na svetu da bi spremna dočekala 20:08, 8. avgusta 2008. kada će na Nacionalnom stadionu biti upaljen Olimpijski plamen.
Nova sportska infrastruktura, hoteli, šoping centri, poslovni oblakoderi, putevi, i metro linije samo niču. Aerodrom je kompletno redizajniran i proširen. Istovremeno, novi restorani, barovi i klubovi doprinose nepresušnoj energiji noćnog života.

Staro i novo
Čim stigne, većina turista se odmah uputi ka trgu Tjenanmen. Ovaj ogromni javni prostor okružen je prepoznatljivim državnim zgradama: na zapadnoj strani je impozantna Velika narodna dvorana (parlament), a na istoku Nacionalni muzej Kine. Južno je Maov Mauzolej.
Ipak, centralna atrakcija nalazi se na severnoj strani. Čuveni bezizražajni Maov portret ogromnih dimenzija visi nad ulazom u Zabranjeni grad. Ova kolosalna palata, sa više od 800 zgrada, nekada je bila ekskluzivni rezervat kineskih imperatora.
Popnite se na stepenice Zabranjenog grada i lako ćete videti obrise modernističke budućnosti Pekinga. Odmah iza Velike narodne dvorane stoji kontroverzno Nacionalno pozorište u obliku jajeta koje je projektovao Paul Andreu. Zgrada odaje poseban utisak kad reflektuje sunčeve zrake.
Carska baština Pekinga najviše dolazi do izražaja u nedavno rekonstruisanoj Letnjoj palati, mestu gde se najbolje može pobeći od pekinške notorne letnje vrućine. Još jedan magnet za turiste je taoistički Hram Neba iz dinastije Ming, jedno vreme najveći hram u čitavoj Kini.
Međutim, najveća atrakcija nalazi se na dva sata vožnje ka severu: Veliki kineski zid danas je jedno od novih sedam svetskih čuda. U većini hotela postoje organizovani izleti do najbližih delova zidina, Badaling i Mutianyu. Za one koji imaju više avanturističkog duha mogu se organizovati i hajking ture 'na divlje' do nerekonstruisanih delova Zida.
Danas je drevno nasleđe Pekinga utopljeno sa modernim atrakcijama, kao što je umetnička četvrt Dashanzi. Kompleks nekadašnjih industrijskih fabrika danas je dom pekinške savremene umetničke scene koja je u neprekidnoj ekspanziji. Neki od najizražajnijih umetnika, fotografa i skulptora ovde imaju galerije i ateljee, među kojima je i 798 Art Space.
Za one kojima najviše prija miks starog i novog, Nanluo Guxiang je šarmantan šoping i restoranski distrikt. Među niskim kućama, crvenim kandelabrima, i zanimljivim kapijama, naći ćete cool dvorišne kafiće, hip barove, i prodavnice umetnina.

Olimpijski Peking
Činjenica da se olimpijske igre bliže očigledna je u svakom delu grada. Nekoliko ogromnih časovnika koji odbrojavaju sate do Olimpijskih igara postavljeno je na pekinškom aerodromu, a jedan takav gigantski sat visi i iznad Nacionalnog muzeja Kine na trgu Tjenanmen. Video bimovi sa olimpijskim sadržajima načičkani su po šoping distriktima, a čini se da su svi autobusi prelepljeni sportsko-olimpijskim reklamama.
Igre će se održati u nekim od najspektakularnijih sportskih arena na svetu. Odlazak u Olimpijski park severno od centra grada je iskustvo samo za sebe. Tu možete videti Nacionalni stadion "Ptičije gnezdo" koji ima 91,000 mesta.
Olimpijska groznica zahvatila je i prodavnice. Pekinška centralna trgovačka ulica Wangfujing može se pohvaliti sa nekoliko robnih kuća u kojima se prodaje roba sa Fuwa maskotama. Ne propustite da posetite zvanični web sajt Olimpijade u Pekingu: http://en.beijing2008.cn.

Noćni život
Pekinški noćni život je nekada bio prilično inferioran u odnosu na velikog rivala Šangaj. Ali, stvari su se promenile. Novi restorani, barovi i klubovi samo su deo onoga što Peking danas može da ponudi noću.
Najpoznatiji pekinški lounge bar je Lan - vizuelni kolaž pariskog art šika i Maove ere delo je umetnika po imenu Philipe Starck. Novi hiper fancy restoran je People 8, gde se služi pažljivo odabran miks japanske i kineske kuhinje u "akutno" stilizovanom granitno-sivom enterijeru. Dugo očekivani kompleks mondenskih barova, prodavnica i restorana u blizini Zabranjenog grada, pod nazivom "The Legation" biće otvoren početkom 2008. Između ostalog, tu će biti novi restoran čuvenog francuskog kuvara Daniela Bouluda koji se nalazi na spisku Michelin vodiča i koji je u veoma poznat u gastronomskim krugovima Njujorka u kojem živi.
Malo je gradova u svetu koji mogu da se mere sa Pekingom kada je reč o stopi otvaranja hotela sa pet zvezdica. Nedavne prinove obuhvataju Ritz-Carlton i Westin, u zapadnom finansijskom distriktu; Raffles Beijing, kod trga Tjenanmen; i The Regent, u blizini trgovačke ulice Wangfujing. Uskoro će im se pridružiti Mandarin Oriental Hotel & Spa, Aloft, Conrad, Banyan Tree, zajednički poduhvat JW Marriott-Ritz-Carlton, kao i Park Hyatt.
I butik-hoteli su u modi. Nedavno su otvoreni Kapok Hotel, u blizini Zabranjenog grada, kao i Côté Cour SL. Očekuje se otvaranje novog hotela sa 80 soba Angsana, kao i dva nova butik hotela u neposrednoj blizini najpoznatijih restorana, Face i Green T House.

Okolina
Iako široke ulice i monolitske građevine na prvi pogled deluju zastrašujuće, otkrivanje Pekinga može da bude ekstremno zabavno. Metro je jeftin, brz, i efikasan, a svake godine se otvaraju nove linije. Taksija ima na svakom ćošku – ali imajte u vidu da destinaciju morate imati napisanu na kineskom.